<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stanser driften etter for høye utslipp

Fiven er blitt pålagt av Miljødirektoratet å delvis stanse driften i år på grunn av stor risiko for alvorlige brudd på miljøregelverket.

Publisert 2. sep. 2022 kl. 12.08
Oppdatert 2. sep. 2022 klokken 12.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
MÅ DELVIS STENGE: Fiven Norge avd. Lillesand produserer silisiumkarbid, som benyttes i en rekke industrier, blant annet som slipemiddel og som tilsetningsstoff i metaller. Foto: Christian Nørstebø/Lillesands-Posten

Miljødirektoratet har fulgt opp Lillesand-bedriften over tid for å passe på at de holder utslippskravene i tillatelsen de har etter forurensningsloven. Det ekstra øyet på seg fikk Fiven, tidligere kjent som Saint-Gobain Ceramic Materials, etter at de hadde ulovlig utslipp av stoffet benzo(a)pyren i fjor, opplyser direktoratet. 

Ifølge direktoratet har nå Fiven lagt frem tall som viser at det er stor sannsynlighet for at utslippsgrensen for svoveldioksid (SO2) ikke vil bli overholdt i år. Derfor har Miljødirektoratet pålagt sørlandsbedriften å redusere produksjonen i år.

Utslipp fra Fiven

 
  • Bedriften har estimert at utslippet av svoveldioksid (SO2) i 2022 ville være over 200 tonn. I tillatelsen etter forurensningsloven har Miljødirektoratet fastsatt en utslippsgrense på 130 tonn SO2 i 2022.
  • Denne grensen ble påklaget av Fiven. Klima- og miljødepartementet har avgjort klagen og opprettholder Miljødirektoratets vedtak for utslippsgrensen for SO2.
  • Miljødirektoratet ser at Fivens SO2-utslipp er langt over utslippsgrensen på 130 tonn. Driften er dermed ulovlig.

– Ingen andre muligheter

– Miljødirektoratet stiller normalt ikke konkrete krav til hvilke tiltak som skal gjennomføres for å overholde utslippsgrenser. I denne saken ser vi ikke andre mulige tiltak enn å pålegge bedriften å redusere driften, sier Ragnhild Orvik.

Tiltaket kommer til tross for at Fiven har investert i et nytt renseanlegg. Fiven renser nå ovnsgass fra fire av totalt åtte ovnsgrupper. Ytterligere to ovnsgrupper skulle renses i løpet av 2022, men dette er forsinket til første halvår 2023. Ifølge direktoratet burde Fiven ha satt inn tiltak for å overholde SO2-utslippsgrensen for 2022 straks forsinkelsene av renseanlegget ble kjent for selskapet.

Miljødirektoratet har vedtatt en tvangsmulkt til Fiven på 1 million kroner, som påløper dersom bedriften innen 8. september 2022 ikke dokumenterer at to ovnsgrupper uten rensing er stanset.

Vil få store konsekvenser 

REPRESENTERER FIVEN: Advokat Georg Engebretsen i Advokatfirmaet Wiersholm. Foto: Wiersholm

Advokat Georg Engebretsen, i Advokatfirmaet Wiersholm, har på vegne av Fiven sendt innen kommentarer til varselet fra direktoratet. I kommentaren argumenterer Engebretsen for at nytteverdien av det varslede pålegget er svært begrenset, og  han viser til at stansen kun vil redusere utslippet med 27 tonn SO2 på fire månedermens samlede kostnadene ved tiltaket vil være nærmere 200 millioner kroner, hvorav 96 millioner vil utgjøre tapte salgsinntekter.

Videre beskriver Engebretsen at en stans hos Fiven vil ha store konsekvenser for lokalsamfunnet, knyttet til tap av arbeidsplasser, til permisjoner, tapte skatteinntekter og tap av investering i sosiale prosjekter. Ifølge Engebretsen vil Fiven måtte vurdere å nedskalere investeringer i Renseprosjektet og andre potensielle bærekraftprosjekter, som er negativt for industrien, klima og miljø, samt det grønne industriløftet som regjeringen sikter mot. 

Fiven mener at et mer effektivt tiltak for å redusere utslipp vil være utbedringer for å sikre mer fangst av gass som skal renses. 

I sitt innlegg konkluderer Engebretsen og Fiven med at det varslede pålegget er uforholdsmessig og urimelig, og at konsekvensene av det varslede pålegget er svært alvorlige for lokalsamfunnet og utviklingen av bærekraftteknologi.