<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjonæropprør i Rec

Investeringsselskapet Lodbrok Capital raser mot Rec Silicons storaksjonær Hanwha Solutions, og mener det er fare for at storeieren vil gjøre aksjonærfiendtlige grep.

    Publisert 10. okt. 2022 kl. 18.08
    Oppdatert 11. okt. 2022 klokken 12.58
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 698 ord
    MENER FABRIKK IKKE PRISES INN: Lodbrok Capital mener Recs fabrikk i Moses Lake ikke prises inn i aksjen. Foto: Rec Silicon

     

    «Vi har sett potensialet i Rec Silicon i mer enn et halvt tiår, og vi er sterkt oppmuntret av den siste utviklingen i både det politiske og det industrielle landskapet. Etter vår mening har Rec en eksepsjonell plattform for å utnytte det økte presset mot bærekraftig energi og elektrifiseringen av bilindustrien».

    Slik starter et svært omfattende aksjonærbrev fra det britiske investeringsselskapet Lodbrok Capital, som eier 5,2 millioner Rec-aksjer, samt nesten 20 prosent av 2023-obligasjonen.

    Brevet kan ikke leses som noe annet enn et storstilt aksjonæropprør mot Recs nye storeier Hanwha Solutions.

    Lodbrok påpeker blant annet at tross svært positiv utvikling og gode utsikter for selskapet, så har aksjekursen i Rec Silicon beveget seg sidelengs i løpet av de seneste 18 månedene. Investeringsselskapet mener dette er på grunn av dårlig ledelse (poor governance red.anm) – slik kursfallet etter avskjeden til konsernsjef James May nylig illustrerte.

    Hittil i år er Rec-aksjen ned 2 prosent, og den seneste måneden er kursfallet på 21 prosent.

    Underpriset

    Lodbrok mener Rec er betydelige underpriset og at det ligger store verdier i fabrikkene i Moses Lake og Butte, som investeringsselskapet mener vil dra nytte av politisk medvind fra det de omtaler som «potensielt meget lønnsomme utsikter».

    Anlegget i Butte er verdens største produsent av silangass. Lodbrok mener fabrikken kan selges for mellom 300 og 400 millioner dollar, og på dagens aksjekurs regner Lodbrok seg frem til en implisert prising av Moses Lake på mellom 320 og 420 millioner dollar.

    Ved Moses Lake har Rec Silicon kapasitet til å produsere 18.000 tonn med polysilisium i året. Med spotpriser på polysilisium nær 40 dollar pr. kilo, estimerer Lodbrok at fabrikken alene kan generere en halv milliard dollar i resultat før av- og nedskrivninger (EBITDA), dersom all kapasitet kunne vært solgt i det åpne markedet.

    Fikk ny eier

    I løpet av fjoråret kom Hanwha Solutions inn som storaksjonær i Rec etter å ha kjøpt ut Kjell Inge Røkkes Aker. Først gikk Tore Torvund av grunnet sykdom, før finansdirektør og senere midlertidig konsernsjef James May måtte gå av. 

    Samtidig forlot Heike Heiligtag styret uten forvarsel, ikke lenge etter at Hanwha fikk styrerepresentanter på plass. Nå nylig ble Douglas J. Moore sendt til en rolle i økonomiavdelingen etter å ha vært finansdirektør. Jeong Ryul Yun tok over den rollen. 

    Senere har Rec meldt at det er inngått en intensjonsavtale med Hanwha for polysilisium, der vilkårene er under forhandling. Hanwha har ønsket at all produksjon ved fabrikken i Moses Lake skal gå til dem. Rec har også opplyst at det pågår diskusjoner med Hanwha om deres silangass – et produkt som Lodbrok mener vil være av stor verdi for produsenter av anoder fremover.

    GIKK AV: James May gikk av som midlertidig konsernsjef i Rec Silicon for kort tid siden. Foto: Eivind Yggeseth

    Lodbrok påpeker avskjeden til to erfarne fra ledergruppen, og en av to uavhengige styremedlemmer, som etterlater et styre som nå fullt og helt kontrolleres av en aksjonær med minoritetsandel. Særlig er dette problematisk når den samme aksjonæren vil sikre seg Recs fremtidige produksjon.

    «Selv om vi ønsker og forstår Hanwhas interesse i Recs produkter, mener vi situasjonen gir muligheter for store interessekonflikter», skriver Lodbrok, og fortsetter:

    «Vi har vært investert i Rec i over et halvt tiår, og vi er dypt bekymret over at den nye ledelsen, som vi aldri har fått møte og som har blitt valgt av Hanwha, vil lede selskapet gjennom en sluttføring av en mulig selskapsdefinerende kontrakt med Hanwha».

    Krever tiltak

    Lodbrok anbefaler at Rec utsetter den ekstraordinære generalforsamlingen som skal gjennomføres 21. oktober, og at de selskapet forsøker og finne nye styremedlemmer. Målet bør være at majoriteten av styret ikke er relatert til den nye storeieren Hanwha, mener Lodbrok,

    Videre mener Lodbrok at Hanwha enten bør godta å være i mindretall og gi mer innsikt i kontraktsforhandlinger om polysilisium, eller øke eierandelen i Rec.

    Om ikke sistnevnte skjer, bør det hentes inn uavhengige rådgivere, som i lys av den seneste utviklingen i markedsforhold, skal bidra til å sikre at enhver avtale med Hanwha veies opp mot andre alternativer, til det beste for alle aksjonærer.

    I fravær av det Lodbrok omtaler som «passende svar på anbefalingene», vil investeringsselskapet stemme for å avvise alle forslagene på den ekstraordinære generalforsamlingen 21. oktober senere i høst.

    Finansavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra Hanwha eller Rec mandag ettermiddag.