<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Driftsresultatet stupte med 90 prosent

Norske Skogs EBITDA endte med nær halvering til 508 millioner i tredje kvartal på grunn av reduserte volumer og høyere kostnader. 

Publisert 21. okt. 2022 kl. 07.03
Oppdatert 21. okt. 2022 klokken 08.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Iván Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 7.00

Norske Skog beskriver tredje kvartal som turbulent, men godt sin kvartalsrapport.

Inntektene i industrikonsernet holdt seg høye på 3,5 milliarder kroner, mener likevel ned fra kvartalet før på 3,8 milliarder. Sammenligner vi med fjoråret er det godt opp fra 2,5 milliarder.

Utgiftene økte imidlertid også i tillegg til en negativ justering av fair value av energikontrakter i Norge på 273 millioner. Det gjorde at driftsresultatet falt til 113 millioner, ned fra 1,2 milliarder i andre kvartal – et fall på hele 90 prosent fra andre kvartal. 

Norske Skog Q3

 

(Mill. NOK) Q3/22 Q2/22
Driftsinntekter 3.541 3.822
Drifstresultat 113 1.195
Resultat før skatt 23 1.065
Resultat etter skatt −11 935

«Forslaget til det norske statsbudsjettet for 2023 introduserte et gulv på 200 kroner pr. tonn CO2 som fradrag i CO2-kompensasjonen med tilbakevirkende kraft for 2022. Dette vil øke de årlige energikostnadene for de norske fabrikkene med 140 millioner», skriver selskapet i rapporten. 

Norske Skogs EBITDA endte på 508 millioner, en nedgang fra 905 millioner i andre kvartal 2022. 

«Posten ble negativt påvirket av reduserte volumer og høyere faste kostnader per tonn etter stengningen av avispapirmaskinen ved Norske Skog Bruck for konvertering til emballasjeproduksjon, redusert CO2-kompensasjon i Norge samt betydelige økninger i energi og råvarer, som mer enn oppveide økningen i salgspriser for alle kvaliteter», skriver selskapet i rapporten. 

– Til tross for turbulente råvare- og energimarkeder i kvartalet, har vi klart å opprettholde tilfredsstillende marginer på papirproduktene våre. Våre konverteringsprosjekter på Bruck og Golbey går som planlagt, og vil bidra til en langsiktig, bærekraftig industriell plattform, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog, i kvartalsrapporten.

Resultat etter skatt viser negative 11 millioner kroner, mens det i andre kvartal endte på 935 millioner. I tredje kvartal i fjor viste imidlertid bunnlinjen et tap på 602 millioner.

Aktiv håndtering

Under disse forholdene vil Norske Skog aktivt håndtere energieksponeringen fremover.

De allerede gjennomførte og planlagte kapasitetsstengningene i industrien har resultert i et stramt papirmarked, skriver selskapet.

«Den fordelaktige markedsbalansen forventes å eksistere inn i 2023. Turbulente driftsforhold, spesielt på energisiden, kan resultere i ytterligere midlertidige eller permanente stengninger i bransjen», skriver selskapet.

Videre skriver Norske Skog at energianlegget ved Bruck har vært i drift siden andre kvartal 2022 og Valmet er i sluttfasen av igangkjøringen for å oppnå full kapasitetsutnyttelse. Anlegget vil redusere gassforbruket, og dermed CO2-utslippene for Norske Skog Bruck betydelig.

«Norske Skog fortsetter å utvikle forretningsmuligheter for CEBINA og CEBICO. Dette betyr blant annet å evaluere en potensiell kapasitetsøkning for CEBICO utover den eksisterende pilotanleggskapasiteten på 300-800 tonn årlig. Vurderinger rundt kapasitetsøkninger er et resultat av partnerskapet mellom Norske Skog Saugbrugs, BEWI og BE Form for å kommersialisere CEBICO», heter det fra selskapet