<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Orkla gjør store endringer i konsernstrukturen

Dagligvaregiganten etablerer ny konsernstruktur og ledergruppe, og deles opp i tolv porteføljeselskaper.

    Publisert 27. okt. 2022 kl. 07.25
    Oppdatert 27. okt. 2022 klokken 08.23
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 409 ord
    NY KONSERNSTRUKTUR: Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla. Siv Dolmen

     

    Orkla vil omdanne seg til å bli et ledende industrielt investeringsselskap, skriver de i en børsmelding torsdag – samtidig som de legger frem tallene for tredje kvartal.

    Dermed etablerer de en ny konsernstruktur og ledergruppe, og kommer til å ha tolv porteføljeselskaper med fokus på merkevarer og forbrukerorienterte selskaper.

    – Vi ønsker å etablere en mer verdiskapende struktur og kultur i konsernet med større selvstendighet og ansvar for de enkelte selskapene. Siden Nils K. Selte tiltrådte stillingen som konsernsjef 11. april i år har han arbeidet systematisk med å etablere den nye strukturen og jeg er glad for at vi nå kan etablere en ny drifts- og operativmodell, sier styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen.

    Tolv porteføljeselskaper

    Med virkning fra 1. mars 2023 vil de tolv porteføljeselskapene i Orkla bli etablert. 

    Det er Jotun (42,6 prosent eierandel), Orkla Foods Europe, Orkla Food Ingredients, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Health, Orkla Home and Personal Care, Orkla India, Pizza Out of Home, Orkla House Care, Health and Sports Nutrition Group, Pierre Robert Group og Lilleborg.

    – Det skal bygges videre på den dype forbrukerinnsikten og erfaringen vi har i å utvikle ledende merkevarer. Samtidig skal vi ha en aktiv porteføljestyring og rette oss mot raskt voksende forbrukersegmenter og markeder. I tiden som kommer vil vi ha en mer dynamisk tilnærming til vår portefølje, hvor vi vil vurdere oppkjøp, joint-ventures, børsnoteringer og frasalg av virksomhet, sier konsernsjef Nils K. Selte.

    ENDRINGER: Konsernsjef Nils K. Selte da Orkla la frem kvartalsrapport tidligere i år. Eivind Yggeseth

    I hvert porteføljeselskap vil det bli opprettet egne selskapsstyre, dersom det ikke allerede er ett. Når hensiktsmessig kan eksterne styremedlemmer bli tatt inn.

    Orkla-konsernet vil fortsatt ha eierskap til energivirksomheten Hydro Power og eiendomsinvesteringene i Orkla Real Estate, går det frem av børsmeldingen.

    Ny ledergruppe

    Orklas nye toppgruppe vil bestå av konsernsjef Nils K. Selte, i tillegg til fem konserndirektører: Maria Syse-Nybraaten, Audun Stensvold, Øyvind Torpp, Atle Vidar Nagel Johansen og Hege Holter Brekke. Sammen skal disse danne investeringsteamet.

    – Vår nye ledergruppe er godt utstyrt til å lede Orkla inn i en ny æra, og sikret et aktivt eierskap av porteføljeselskapene, sier Selte.

    Den nye ledergruppen vil i tillegg bestå av fire konserndirektører med ansvar for sentrale konsernfunksjoner, Harald Ullevoldsæter (Finans & CFO), Christer Grønberg (HR), Camilla T. Robstad (Legal & Compliance) og Håkon Mageli (Kommunikasjon & Corporate Affairs). 

    Toppgruppen er operativ allerede fra 13. desember i år.

    Orkla-aksjen er ned 9,1 prosent så langt i år, og selskapet har en markedsverdi på over 77 milliarder kroner.