<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Freyrs megaplaner har fått prislapp: 26 milliarder kroner

Nå er Freyrs regning for investeringsplanene i USA klare. I første omgang skal det investeres 17 milliarder kroner i en ny batterifabrikk, men innen 2029 kan tallet ha blitt mye større.

    Publisert 11. nov. 2022 kl. 14.22
    Oppdatert 11. nov. 2022 klokken 14.25
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 235 ord
    SKAL BYGGE STORT: Freyr-sjef Tom Einar Jensen skal bygge en gigantisk batterifabrikk i USA. Foto: Thomas Bjørnflaten

    «I løpet av noen uker kommer vi til å annonsere hvor vår første fabrikk i USA skal ligge», kunne Freyr-sjef Tom Einar Jensen avsløre på årets utgave av Paretokonferansen.

    Han mente neste investeringsbeslutning ville komme til neste år, og ting ser ut til å gå riktig vei.

    I den amerikanske delstaten Georgia skal Freyr bygge en gigantisk batterifabrikk som i første omgang skal produsere til en kapasitet på 34 gigawattimer. Tomten er kjøpt til anlegget som har fått det passende navnet «Giga America».

    Investeringene skal være på 1,7 milliarder dollar, tilsvarende 17 milliarder kroner.

    De neste månedene skal selskapet i gang med planleggingen, og det vurderes ytterligere utbyggingsfaser. Flere brikker skal på plass, men Freyr varsler at investeringene kan komme opp i 2,6 milliarder dollar innen 2029.

    Medvind

    Det er den gigantiske fornybarpakken Inflation Reduction Act som gjør at Freyr nå kan steppe opp satsingen i USA. Det forventes økt etterspørsel etter elbiler og elektriske kjøretøyer generelt.

    «Freyr akselerer de tidligere annonserte planene basert på sterk medvind fra amerikansk utbygging av fornybar energi», skriver Freyr.

    Tomten ligger i Bridgeport Industrial Park etter en omfattende evaluering basert på operasjonelle og økonomiske kriterier.

    Freyr viser til tall fra Rystad Energy. Ifølge analysebyrået trengs det 4,5 terrawattimer (TWh) i energilagringskapasitet i USA og Europa innen 2030, for å være innenfor 1,6-gradersmålet. Rystad Energy forventer også en årlig etterspørsel i USA og Europa til å nå 1,4 TWh innen 2030. Dette representerer en økning på 34 ganger dagens kapasitet.