<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi vil ha fred og forbereder oss derfor på krig

Ukraina-krigen har utløst rakettvekst for sør-koreansk våpenindustri. Eksportinntektene har nesten femdoblet seg på to år.

    Publisert 6. des. 2022 kl. 13.43
    Oppdatert 6. des. 2022 klokken 15.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 385 ord
    UKRAINA-NABO: Polen og forsvarsminister Mariusz Blaszczak. Foto: NTB

    Sør-Korea har i løpet av Ukraina-krigen seilt opp som en av verdens større våpeneksportører. Ved utgangen av november var 2022-eksporten oppe i rundt 17 milliarder dollar, melder Bloomberg.

    Dette er opp fra 7,25 milliarder dollar på samme tid i fjor og 3,5 milliarder dollar i 2020. 

    De største kjøperne er land som i flere tiår har lent seg på lagre av eldre, russiske våpen, men som har sett at disse ikke holder mål sammenlignet med våpnene USA og de allierte utstyrer seg med.

    Polen er største kunde

    – Vi vil ha fred og forbereder oss derfor på krig. Sør-Korea utstyrer hæren vår med moderne våpen som kan garantere for Polens sikkerhet, sa forsvarsminister Mariusz Blaszczak ifølge nyhetsbyrået til pressen etter at landet nylig mottok første leveranse av milliardkontrakten som ble inngått med Hyundai Rotem og Hanwha Defense Systems i august.

    RAKETTVEKST: For våpenindustrien i Sør-Korea, der Yoon Suk-yeol er president. Foto: NTB

    Leveransen til Ukraina-naboen som har vært Sør-Koreas største våpenkunde siden krigen startet omfattet 10 K2 tanks og 24 selvdrevne K9 haubitser (artillerivogner). Blant andre store kunder er De forente arabiske emirater, Egypt og Indonesia.

    – Sør-koreanske våpen blir generelt godt mottatt av verdensmarkedet for sin kostnadseffektivitet og raske leveranser, så vel som omfattende driftsstøtte og vedlikehold, sier den tidligere sør-koreanske generalen og nåværende sjefen for Seoul-baserte Korea Research Institute for National Strategy, Moon Seong-mook.

    Rigget for Nord-Korea

    Sør-Koreas ifølge Bloomberg unike posisjon i det globale våpenmarkedet henger – i tillegg til prisnivået – at våpnene er rigget for å beseire Sovjet-baserte konvensjonelle systemer brukt av nabolandet Nord-Korea. Samtidig ser Washington ut til å gi Seoul grønt lys for å selge til stater i Øst-Europa, mens amerikanske våpenprodusenter kjemper om å levere til Kyiv og Taipei – hvor sistnevnte kjenner på trusselen fra Kina.

    En rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) rangerer Sør-Korea som verdens åttende største våpeneksportør. President Yoon Suk-yeol ser på våpenindustrien som en vekstmaskin som kan kompensere for tilbakegangen i halvlederindustrien, og uttrykte i løpet av president Joe Bidens nylige Seoul-besøk ambisjoner om å avansere til 4. plass før 2027.

    På Seoul-børsen har aksjekursene for Hanwha Aerospace, Korea Aerospace Industries og LIG Nex1 steget kraftig siden Russlands president Vladimir Putin gikk inn i Ukraina i februar, og toppet oppgangen i Kospi-indeksen med 60 prosentpoeng.