<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeselskap passerte Tesla i børsverdi

Tesla-aksjonærene har nærmest opplevd et krakk i aksjen den siste halvannen uken.

Publisert 21. des. 2022 kl. 14.03
Oppdatert 21. des. 2022 klokken 14.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
SKREMMENDE: Pengene flyr ut døren for Tesla-gründer Elon Musk. AFP

Tesla-aksjen har rast det siste året. Fra all-time high på 414,50 dollar intradag 4. november 2021 (sluttet på 409,97) har aksjen falt 66,8 prosent. I år har aksjen falt knappe 61 prosent.

Nesten krakk

Tirsdag smalt den ned 8,1 prosent til 137,80 dollar. Det er den laveste sluttnoteringen siden 16. november 2020. I desember alene er fallet på 28,8 prosent, og bare siden 9. desember (syv handelsdager) er fallet på 24,5 prosent, noe som nesten kan karakteriseres som et krakk. 

Ifølge Marketwatch er aksjen på vei mot sin dårligste måned, det dårligste kvartalet og det dårligste året noensinne.

Børsverdien har stupt med aksjekursen. På topp var børsverdien på knappe 1.400 milliarder dollar, tilsvarende nær 12.000 milliarder kroner til den dagens dollarkurs. Tirsdag hadde børsverdien falt til 435 milliarder dollar. 

Forbigått av Warren Buffett og Exxon Mobil

I fallet er selskapet også blitt forbigått av fire selskaper i børsverdi. Warren Buffetts Berkshire Hathaway har klatret opp til femte plass, mens United Health er oppe på sjette plass. Johnson & Johnson følger på plassen bak.

Tirsdag ble Tesla også forbigått av oljeselskapet Exxon Mobil, og faller Tesla 3-4 prosent til kan Visa også passere elbilprodusenten i børsverdi. Onsdag er aksjen opp 1,8 prosent til 140,24 dollar i førhandelen, etter at Elon Musk opplyste om at han vil gå av som Twitter-sjef så fort han har funnet en erstatter.

Men det er ikke sikkert fallet stopper der. Bruddet på 167-nivået var et nytt svakhetstegn, og det samme var bruddet på 150-nivået.

Apple på topp

Fremdeles er det Apple som topper oversikten over selskapene med høyest børsverdi, og selv om aksjen er ned 27,7 fra toppen er børsverdien fremdeles på rette siden av 2.000 milliarder dollar, med 105 milliarder dollar.

På plassen bak Apple følger Microsoft (1.802 mrd dollar), Alphabet (1.156 mrd dollar) og Amazon (869 mrd dollar).