<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere kjøper falske vitnemål

Stadig flere bruker falske vitnemål for å komme seg inn på drømmestudiet, men Universitetet i Bergen har ikke fanget opp flere forsøk på juks.

    Publisert 26. sep. 2007 kl. 06.17
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 15.43
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 192 ord

    Ida Lønne, avdelingsdirektør for Seksjon for utenlandsk utdanning ved Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), tror imidlertid mørketallene ved Universitetet i Bergen (UiB) er store.- Salg av falske vitnemål er et akselererende problem både i Norge og i resten av verden, sier Lønne til Studvest.Ifølge NOKUT er det stadig flere som søker opptak til høyere utdanning ved bruk av konstruerte dokumenter fra ikke-eksisterende læresteder eller falske dokumenter basert på vitnemål fra et godkjent lærested. Bruk av ekte dokumenter som er forsøkt endret, eller ekte dokumenter som er stjålet, er også metoder søkere bruker for å komme inn på ulike læresteder.- Vi har personer som jobber på heltid med disse problemene og har lagt store ressurser i å avdekke slik svindel. Erfaringen vår viser at jo mer vi graver, jo mer finner vi, sier Lønne.Bløffeuniversitetene har ofte navn som minner om navnet til velrenommerte læresteder. Columbia University er ekte, mens Columbia State University er et såkalt postkasseuniversitet.Lønne har ingen konkrete tall på hvor utbredd salg av falske vitnemål er i Norge og på verdensbasis, men hun forsikrer at denne typen svindel har et enormt omfang.- Det er en milliardindustri, sier hun. (©NTB)