<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økonomer om arbeidsledigheten

- Hvis det fortsetter å være så lavt, vil lønnsveksten holde seg høy, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Publisert 26. juni 2008
Oppdatert 15. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
lead

Arbeidsledighetsstatistikken fra NAV viste et sterkere arbeidsmarked enn ventet i juni.- Hvis vi ser de seneste månedene under ett og tar støyen med i beregningen ser det ut som den registrerte ledigheten har stabilisert seg i overkant av 51.000 personer, men jeg tror fortsatt vi skal se et forsiktig vendepunkt oppover i ledigheten ihvertfall i andre halvår, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans torsdag.Han legger til at det kan være vanskelig å korrigere riktig om sommeren, da det er mye støy i tallene blant annet fordi mange skoleelever melder seg i arbeidsmarkedet.Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities synes at tallene var overraskende sterke.- Ledigheten falt litt i juni etter den steg i mai. (..) Det som er viktig her er at jeg tror at junitallet må sees i sammenheng med tallet i mai som viste en økning i arbeidsledigheten for første gang på mange år. Da begynte mange å lure på om det hadde snudd, og arbeidsledigheten skulle opp, sier han.- Tallet vi fikk i juni tyder heller på at det var statistisk støy vi så i mai. (..) Bildet vi ser nå er at arbeidsledigheten er uendret på et veldig lavt nivå. Det er på et så lavt nivå at hvis det fortsetter å være så lavt vil lønnsveksten holde seg høy, fortsetter Wilhelmsen, ifølge TDN Finans.Makroøkonomen mener tallene vil, gitt alle andre faktorer holdes uendret, øke sjansen for en ny renteheving.