<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Problemer for John Bauer-skoler

Utdanningsdirektoratet mener at John Bauer-skolene i Norge har brutt privatskoleloven og krever en tilbakebetaling på 7,3 millioner kroner.

  Publisert 12. juli 2008 kl. 08.00
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 10.40
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 463 ord
  Foto: Scanpix

  John Bauer-skolene i Norge er igjen i hardt vær etter en dramatisk lærerflukt før jul. Utdanningsdirektoratet krever at skolen i Bergen og skolen i Oslo skal tilbakebetale 7,3 millioner kroner som direktoratet mener de har fått i urettmessig støtte.- Vi har en tre ukers klagefrist. Våre advokater vil i løpet av uken som kommer gå gjennom brevet fra Utdanningsdirektoratet. Allerede nå har vi funnet flere faktafeil, sier daglig leder Sigve Austheim i John Bauer Norge AS til NTB i etterkant av påstandene om at skolene har brutt privatskoleloven på flere punkter.Hvis ikke klagen får medhold, krever direktoratet at John Bauer Bergen betaler tilbake 3,3 millioner kroner innen 1. august. Det er penger som skolen har fått utbetalt mellom juli 2005 og oktober 2007. Skolen i Oslo må betale tilbake 4 millioner kroner for samme forhold.Selv om loven er brutt, får skolene beholde godkjenningen. Det betyr at de rundt 700 elevene i Bergen og Oslo får en skole å gå til i august.Spesielt har lønnen til Kåre Agnar Syltebø, som fungerer som daglig leder ved både skolen i Bergen og Oslo, vært et sentralt punkt. Han fikk i utgangspunktet en lønn på 150.000 kroner måneden for sin jobb i Bergen alene, den ble siden nedjustert til 75.000 kroner. Direktoratet har reagert på at han var lite til stede på Bergens-skolen, melder Bergens Tidende.- Denne lønnen ble gitt selskapet Skolekompaniet for daglig ledelse ved begge skolene. Den jobben ble gjort av Syltebø, sier Austheim.Skolekompaniet eier 49 prosent av John Bauer Norge AS, og der er Syltebø oppført som daglig leder og styreleder. Han er også styremedlem i John Bauer Norge ASSyltebø var fredag ikke tilgjengelig for kommentar.I fjor høst sluttet 32 lærere ved skolene i Bergen og Oslo. Et par av dem, deriblant tidligere rektor ved John Bauer Bergen, Viggo Bjørge, gikk til sak mot selskapet.- Vi inngikk forlik i mars, sier Bjørge til NTB og vil ikke kommentere saken ytterligere.NRK skrev i januar at mange av lærerne sluttet grunnet mangel på orden og system.- Dette er forhold som vi i ledelsen må jobbe med. Og som vi har satt i gang tiltak for å forbedre, sa styreleder Sigve Austheim til kanalen den gang.De siste tre årene har ikke vært gode mot John Bauer-skolene i Norge. John Bauer Norge AS hadde i 2004 et driftsresultat på minus 292.000 kroner, i 2005 et driftsresultat på minus 1,4 millioner kroner og i 2006 endte driftsresultatet på minus 711.000 kroner. Resultatet før skatt i 2006 endte på 1,0 millioner kroner, og selskapet sitter i dag oppført med en soliditet på -53,8 prosent.Det spekuleres i om tilbakebetalingene vil føre til at John Bauer Norge AS må slå seg konkurs.- Vi får se hva som skjer, men vi tror ikke dette vil ramme noen av våre elever, sier Austheim. (©NTB)