<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Etterlyser jernvilje hos norske ledere

Norske ledere har ikke ambisjoner om å hevde seg i verdensklassse, mener professor.

  Publisert 26. mars 2012 kl. 10.31
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.20
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 213 ord
  Foto: Scanpix

  USAs mest suksessrike toppsjefer har ikke noe liv utenom jobben. Det skorter på denne typen jernvilje i Norge, sier Berkeley-professor Morten Hansen til Dagens Næringsliv.Hansen er en av forfatterne bak boken "Great by choice", basert på ni års forskning. Boken har ligget på bestselgerlistene i både The New York Times og The Wall Street Journal siden den kom ut i USA i oktober. Funnene er egnet til å knuse en rekke myter om moderne sjefer.De ypperste sjefene er nemlig hverken mer visjonære, karismatiske eller risikovillige enn de som lunter avgårde i midtsjiktet. Det er heller ikke typiske. Snarere tvert om. Enerne skiller seg ut ved å endre strategi eller organisering kun når det er helt nødvendig.- Change or die er et slagord i USA. Det er feil. Konstant forandring er oppskriften på middelmådighet. Det kan rett og slett være farlig sier Hansen til avisen.Hansen og hans medforfatter Jim Collins har også funnet ut hvilke tre egenskaper som skiller suksessjefene fra andre. Svaret er det forfatterne kaller "produktiv paranoia", kadaverdisiplin og kreativitet.- Det som preger disse sjefene er at de setter firmaets ve og vel foran seg selv. Det virker motiverende for mange, sier Hansen, som samtidig understreker at norske ledere ikke har de ambisjonene som skal til for å hevde seg i verdensklasse.