<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Kvinners valg må respekteres

Kan det være ting i livet som er mer interessant for kvinner enn en fulltidsjobb i ingeniørbransjen, spør Mathilde Fasting.

  Publisert 28. mars 2012 kl. 11.02
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 225 ord
  Mathilde Fasting - Foto - Mathilde Fasting

  Unge jenter velger tradisjonelt både i utdannelse og yrke. Kvinner velger å arbeide deltid selv om de ikke har småbarn. Er dette et problem, spør tenketanken Civitas Mathilde Fasting i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv, onsdag.- Norske kvinner har i dag verdens best ordninger for å kunne kombinere jobb og familie. Norske jenter har alle muligheter til å utdanne seg til nær sagt hva som helst, og de gjør det, skriver Fasting.Likevel er det slik at kvinner tar deltidsjobber og permisjoner, og velger lavlønnskvinneyrker. Hva er det som påvirker valgene deres? Kan det være at det er andre ting i livet som er viktigere enn fulltidsjobb i ingeniørbransjen, spør Fasting.- Syv av ti kvinner synes det er ok at mannen er hovedforsørger, og 42 prosent av kvinnene jobber deltid, selv om de ikke har barn. Egen helse og fritid er ikke like viktige årsaker til deltid som familie og omsorg. Det handler altså også om holdninger, selv med like muligheter, understreker Fasting.Hun er uenig med likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen i at tvang må til for å få fedre til å være hjemme med barna.- Så lenge mulighetslikheten sikres, har kvinner mer enn nok ressurser og kunnskaper til å velge den utdannelsen og det livet de ønsker seg. De valgene må respekteres, også dersom kvinner velger "galt" etter en "mannsstandard" for det gode liv, avslutter Fasting.