<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor skiller vi oss ikke

Vi opplever frihet når vi er sammen med mennesker som får oss til å blomstre. Får din partner deg til å blomstre?

  Publisert 27. juni 2013 kl. 13.04
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.50
  Lesetid: 5 minutter
  Artikkellengde er 1116 ord
  Line Strandvik - Foto - Synnøve Sorthe

  I mange av tilfellene hvor vi ønsker å gå, er det ikke tap av lidenskap, men mangelfull kommunikasjon som er problemet. Mange konflikter bunner i misforståelser, og da har vi absolutt noe å hente på å bli.I andre tilfeller er forholdet gått ut på dato for lenge siden. Det er mye mer å hente andre steder, men vi har ikke oppdaget at vi faktisk er frie til å gå, så vi blir… og blir… og blir… Kjenner du deg igjen i noen av nedenstående grunnene? Hvilke(n)?- Redd for dårlig økonomi- Redd for å svikte partneren- Holder sammen for barnas skyld- Idealer om langvarige forhold- Forventninger fra omgivelsene- Frykt for forandring- Lytter ikke til intuisjonenIngen av disse er gode nok grunner til å bli. Du vet det, ikke sant?1. Redd for dårlig økonomi?Vi vegrer oss for å skille oss fordi vi er redde for å stå dårlig økonomisk etter en skilsmisse. Vi har felles bolig, bil, hytte og mer, som vi ønsker å beholde. Vi prioriterer altså materielle verdier over friheten og kjærligheten.Men tenk om du kan få både i pose og sekk? Kanskje blomstrer du opp etter skilsmissen, får ny inspirasjon som gir deg nye inntektskilder eller finner en ny partner? Eller kanskje har du egentlig ikke behov for å bo så dyrt, ha så fin bil? Hva er dine prioriteter i livet? Kan du stole du på at det ordner seg? Hva presis vil du tape? Kan du stole på at du ikke er avhengig av din partner?2. Redd for å svikte partneren?Vi er redde for partnerens reaksjon hvis vi ber om skilsmisse, at vi skal forårsake lidelse. Det er tilsynelatende en god tanke å være villig til å ofre seg for andre, men i virkeligheten er det nedlatende å tro at din partner ikke klarer seg uten deg. Og hvor god kjæreste er du egentlig hvis du selv ikke trives i forholdet? Hvis du er sammen med noen av medlidenhet, står du kanskje i veien for at den andre finner kjærligheten et annet sted. Vi kan ikke vite hva som er best for andre, bare hva som er best for oss selv. Vi er heller ikke ansvarlige for noen andre enn oss selv. Enhver person er sin egen lykkes smed.3. Holder sammen for barnas skyld?Hva er egentlig best for barna? Stemmer det at skilsmissebarn har det dårligere enn andre barn, eller er det bare en myte? Barnas reaksjon har stor sammenheng med hvordan foreldrene opplever skilsmissen. Hvis bruddet preges av bitterhet og uvennskap, er det klart at barna lider av dette. Når foreldrene derimot opplever bruddet som en naturlig og positiv prosess, er barna også i stand til å ta inn og glede seg over sin nye tilværelse. Generelt er barn flinkere til å omstille seg enn voksne, og de verdsetter å få nye mennesker inn i livet sitt. Barn ønsker at mamma og pappa skal være venner, ikke nødvendigvis at de skal være kjærester. Hvis forholdet er modent for skilsmisse, er det vanskelig å beholde den gode tonen. Potensiale for et harmonisk forhold er faktisk større etter skilsmissen.Den beste investeringen vi kan gjøre i våre barns liv, er å sørge for at menneskene rundt dem har det godt. Vi har mer å gi til barna når vi selv trives. Dessuten er vi rollemodeller. Når vi tar ansvar for vår egen lykke, lærer vi barna å ta ansvar for sin lykke. Evnen til å ta vare på seg selv er en av de største gavene vi kan gi dem videre i livet. Hva slags rollemodell er du for dine barn nå?4. Idealer om langvarige forhold?Idealet om langvarige forhold er vår kulturarv - "til døden skiller oss ad". Dette idealet har hatt sin glanstid, er det ikke på tide vi begynner å se på parforholdet med moderne øyne? I dagens samfunn kan vi klare oss alene. Ettersom det er både morsomt og lærerikt å bli kjent med nye mennesker, hva er hensikten med å være sammen med samme partner hele livet? Hvorfor er dere fortsatt sammen? Er dette en grunn du er fornøyd med? Langvarige forhold kan være direkte usunt, som når den ene undertrykker sin egen utvikling for å tilfredsstille den andre. Båndet mellom partene er da avhengighet og ikke kjærlighet. Har du idealer som gjør at du blir i et parforhold som egentlig ikke føles riktig for deg lenger?5. Forventninger fra omgivelsene?Vi prøver ofte å leve opp til andres forventninger til oss, foreldre, naboer, venner og kollegaer, i stedet for å leve det livet vi egentlig ønsker. Det er et håpløst prosjekt å hele tiden strebe etter å leve opp til andres forventninger. Det vil aldri lykkes helt, så vi kan like godt gi opp med en gang! Det er mye mer givende og riktigere å leve det livet man selv ønsker. Det vil alltid finnes mennesker som er fordømmende og misunnelige, men de kan seile sin egen sjø. Det er bedre å bruke tiden på mennesker som respekterer oss og liker oss som vi er.6. Frykt for forandring?Dette punktet er meget interessant og en viktig bidragsyter til at vi ikke skiller oss når vi vet vi burde. Det er utrolig mye dritt vi finner oss i fordi vi er redde for at det kan bli enda verre! En skilsmisse skaper store omveltninger og er en skremmende sak å gå i gang med. Livet er hele tiden i forandring. Jo bedre vi blir til å tilpasse oss disse forandringene, desto lenger kan vi holde oss i utvikling og forbli sunne og levende.Når vi står stille, stagnerer vi. Hvis vi tør å løsrive oss fra situasjoner som ikke funker for oss lenger, har livet så mye mer å by på. I denne sammenheng vil jeg anbefale en liten bok av Spencer Johnsen som heter Who Moved My Cheese. Den illustrerer på en morsom måte hvordan vi mennesker ikke alltid klarer å henge med når livet er i endring.7. Lytter ikke til intuisjonen? Dette er mitt favorittpunkt, for dette har jeg lært så mye om i mitt eget liv. Intuisjonen har alltid rett, og det er så fabelaktig å oppdage at den faktisk er til å stole på. Noen ting vet jeg bare, uten at jeg vet hvor jeg vet det fra. For eksempel at det forholdet jeg var i ikke var riktig for meg lenger. Det var riktig en gang, men på et tidspunkt snudde det. Jo bedre vi blir til å lytte til og handle på intuisjonen vår, desto bedre vil vi være i stand til å leve i flytsonen hele tiden.Hva sier din intuisjon? Har dere en fremtid sammen eller er det bare et tidsspørsmål før det blir slutt?Line StrandvikLes mer av og om Line Strandvik på hennes nettside HER FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK