<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Økonomisk frihet er en god følelse!

Sommerjobbing kan gi verdifull arbeidserfaring. Sesongvikar Arild Megard er imidlertid mer opptatt av de ekstra slantene han får på kontoen.

    Publisert 29. juni 2016 kl. 12.31
    Oppdatert 30. juni 2016 klokken 11.12
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 720 ord

    - I livet finnes to valuta: Tid og penger. Sommeren er en periode med mye ledig tid, så da bytter jeg gjerne tid mot penger, sier 20 år gamle Arild Megard til Hegnar.no.Megard er en av mange tusen skoleelever og studenter som skal ut i sommerjobb i disse dager. Selv har han fått jobb i Kollensvevet AS. De neste månedene skal han bistå både norske og utenlandske turister som vil ”hoppe” i Holmenkollbakken og ta ziplinen de 361 meterne fra toppen av Oslo.- Det er en arbeidsplass der du kan si at ”jeg er ikke på jobb for pengene”, og nesten mene det, sier en engasjert Megard.Høysesong for reiselivetStore deler av reiselivet har sin høysesong om sommeren. Mange hoteller, serveringssteder og opplevelsesbedrifter trenger ekstra hjelp i sommermånedene. En undersøkelse NHO Reiseliv har gjennomført blant egne medlemsbedrifter, viser at 3 av 5 reiselivsforetak tar inn vikarer i sommer.Kollensvevet AS er en av disse. Bedriften er avhengig av arbeidsinnsatsen til Arild Megard og resten av de totalt 22 sesongansatte de har i sving under høysesongen juni-august. Mange av vikarene jobber også i helgene fra åpningen i april og ut resten av sesongen til november, forteller daglig leder Harald Kippenes. Han oppgir at gjennomsnittsalderen på sommervikarene er 22 år.- Mens yngre folk ofte har mer engasjement og er mindre redd for å slippe seg løs, har eldre ansatte ofte mer modenhet og erfaring. Vi ser etter den perfekte kombinasjon av disse egenskapene når vi ansetter våre medarbeidere. Man må kunne ivareta sikkerheten og samtidig skape en maksimal opplevelse for gjestene, forteller Kippenes.Verdifull investering– Vi oppfordrer alltid våre bedrifter til å ta inn ungdom. Det er en verdifull investering. Du kan oppdage talenter som du har lyst skal jobbe for deg når de er ferdig utdannet, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.Hun mener sommerjobbing er en unik mulighet for mange unge.– For mange kan en sommerjobb være veien inn i en karriere for livet. Reiseliv er en bransje der du kommer langt om du er serviceinnstilt, glad i mennesker og lærevillig, påpeker Devold.Kippenes er enig i det.- Sommerjobb og vikararbeid gir unge mennesker verdifull arbeidserfaring og en smakebit på hvordan arbeidslivet fungerer. Det er alltid relevant å ha referanse og jobberfaring på CVen, men kanskje enda viktigere så lærer man at en jobb krever mer enn at du bare møter opp, legger han til.For Arild Megard er det imidlertid ikke tanken på å fylle opp CV-en som er den største motivasjonen. Det er bare «middels viktig».- Jeg er 20 år og føler ikke stort behov for å vise verden hvem jeg er gjennom CV-en. Likevel skjønner jeg at en fyldig CV er ikke er en dum ting, konstaterer han.Da er det mer stas med de ekstra pengene i lommen.- Økonomisk frihet er en god følelse! En kan diskutere hele dagen om ekstra penger i lomma er viktig. Men at det føles godt, det er helt sikkert. For da har jeg muligheten til å gjøre mer av det som gjør meg lykkelig, sier Megard.Kan ramme kvalitetenI Kollensvevet AS må alle sommervikarer gjennom en generell opplæring i sikkerhet, førstehjelp og drift av attraksjonen. I tillegg blir man lært opp på ulike roller som teamleder, hoppmester og ulike instruktør-roller. God opplæring til tross – med et høyt antall sommervikarer risikerer man alltid at kvaliteten påvirkes, mener Kippenes.- Desto flere ansatte, desto vanskeligere er det å kvalitetssikre servicenivået. Det blir vanskeligere å følge opp alle like tett. Derfor har vi lagt stor vekt på å bygge gode holdninger og bevissthet. Jeg både stoler på og forventer at hver enkelt av våre ansatte hele tiden ser etter ting som kan forbedres. Når alle drar lasset sammen mot et felles mål blir det også en fantastisk stemning på jobb, forteller han.Er det noen spesielle utfordringer med vikarer?- Vi har dyktige sesongansatte som kommer tilbake år etter år. Den største utfordringen vår er å finne de rette kandidatene og velge ut de beste. Fantaserer om drømmejobbenArild Megard ser frem til arbeidet i Kollensvevet og håper at den varierte kundegruppen som besøker Holmenkollen vil gjøre hver dag på jobb unik.- Jeg gleder meg, sier Megard.På spørsmål om hva som er drømmejobben på sikt, er han litt usikker foreløpig.- En drømmejobb jeg fantaserer om, er å kombinere reising med å inspirere mennesker til å lære mer om ting som deres nysgjerrighet undrer seg over, slår han fast.