<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utenlandsstudier i fritt fall

Antallet norske studenter er rekordhøyt, men stadig færre velger å reise til utlandet. Nyvalgt ANSA-president Hanna Flood mener myndighetene må iverksette tiltak.

    Publisert 12. aug. 2018 kl. 10.43
    Oppdatert 12. aug. 2018 klokken 10.43
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 742 ord

    Til tross for at antallet norske studenter har økt med 7,6 prosent til nær 295.000 de siste fire årene, har antallet utenlandsstudenter falt med 8,5 prosent til 15.500 i samme periode.– Jeg tror nedgangen skyldes en rekke faktorer. Blant annet mener jeg at regjeringen, næringslivet og høyere utdanningsinstitusjoner snakker høyt om viktigheten av å studere i utlandet, uten å faktisk gjøre noe, sier nyvalgt president Hanna Flood i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA).I blant annet Storbritannia, den mest populære destinasjonen for internasjonale studenter, må nordmenn betale mer enn andre europeere for det samme skoletilbudet. Dette skyldes at Norge ikke er medlem av EU.Flood mener at myndighetene må sørge for likere vilkår gjennom EØS-samarbeidet.– Uavhengig av om Norge er medlem av EU eller ikke, er det norske myndigheters oppgave å sikre gode muligheter for norske studenter, sier ANSA-presidenten.– Vi ser også at mange dropper å reise til utlandet på grunn av unødvendige hindre som vanskelige karakteroversettelser og høye skolepenger, fortsetter hun.Størst nedgang i OseaniaDet siste året er antallet norske studenter i Oseania gått ned med 8,6 prosent til 700 studenter.– Så godt som ingen studerer til å bli sykepleier i Australia lenger. For noen få år siden var dette kjempepopulært, sier Flood.Tidlig på 2000-tallet studerte om lag 3.000 norske studenter i Australia.– Nedgangen i Oseania kan nok forklares med at sykepleiere utdannet i Australia må reise til Sverige for å få norsk autorisasjon, forklarer ANSA-lederen.Asia er kontinentet i størst vekst. Her økte antallet norske studenter med 4,5 prosent i fjor. På fire år har antallet norske studenter i Asia doblet seg til 521 studenter.Trosser trendenFor to år siden startet Benjamin Jacobsen Buckle studiene ved Warwick Business School i England. Her studerer han internasjonal bedriftsledelse med tysk som sidefag. Utenlandsstudenten er godt fornøyd.– Jeg valgte å reise til utlandet for å få et bredere perspektiv og danne internasjonale kontakter. Planen er å starte en karriere i utlandet. Derfor tror jeg det var et godt valg, sier han.– Men hadde det ikke vært mer økonomisk å bli hjemme i Norge?– Jeg har ikke regnet ut hvor mye det koster å studere i England i forhold til Norge, men dessverre er det ganske dyrt. Likevel anbefaler jeg det, sier Jacobsen Buckle.Til høsten reiser han til Sveits for å studere ved universitetet i St. Gallen. Året etter skal han tilbake til Warwick Business School for å fullføre bachelorgraden.– Det blir veldig spennende å studere i Sveits. Jeg valgte Sveits på grunn av naturen, supre skiforhold, nærhet til kule byer og det tyske språket, forklarer han.– Mange i min familie har dessuten studert i Sveits, så valget ble på mange måter veldig enkelt, legger han til.Dårligere jobbmuligheterIfølge Flood bruker utenlandsstudenter lengre tid på å få seg relevant jobb i Norge enn andre studenter. Hun tror dette medvirker til at færre reiser ut.– Jeg mener at norske bedrifter har et ansvar til å fokusere på internasjonal kompetanse i rekrutteringsprosesser, når næringslivet også bedyrer at dette er noe de trenger, sier hun.Jacobsen Buckle er ikke redd for det norske arbeidslivet.– Jeg tror at det er enklere å få jobb i utlandet dersom man har utenlandserfaring. Videre tror jeg at studenter ved anerkjente universiteter er like ettertraktede i Norge som andre studenter, sier han.Andelen norske utenlandsstudenter er 5,3 prosent. Til sammenligning er OECD-snittet 5,9 prosent.- Overdriver kraftigStortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) er uenig i kritikken av regjeringen. Hun sitter i Utdannings- og forskningskomiteen for Høyre og har selv studert i Storbritannia. Stortingspolitikeren er uenig i ANSA-presidentens kritikk:– Flood overdriver kraftig. Regjeringen har innført støtte til førsteåret av bachelorutdanninger i USA, valutajustering av skolepengestøtten, og gitt studentene adgang til økt lån for å dekke skolepenger, sier hun.Tybring-Gjedde gjør også et poeng av at regjeringen har gjort det enklere å få støtte til forberedende språkkurs for studenter som skal studere i ikke-engelskspråklige land.– Vi har også bestemt at det skal fremlegges en egen stortingsmelding om utenlandsstudier og norske studenter i utlandet.Kritiserer studiestedeneStortingspolitikeren forteller at hun ser frem til å samarbeide med studentene om innholdet i den kommende stortingsmeldingen. Tybring-Gjedde synes det er viktig at norske studenter er klar over mulighetene for å studere i utlandet.– Jeg synes norske utdanningsinstitusjoner kan bli flinkere til å informere studentene om mulighetene og avtalene de har med fagmiljøer i utlandet. – De bør også sørge for at godskriving av fag skjer på en forutsigbar og ålreit måte slik at man slipper å bekymre seg for om fag blir godkjent, eller ikke, når man kommer hjem fra studier i utlandet.