<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dragesund varsler søksmål mot staten

Tidligere Pareto-topp Petter Dragesund er frifunnet for markedsmanipulasjon og grovt bedrageri, men nektes erstatning av staten. Nå ender millionkravet trolig i retten.

    Publisert 27. des. 2021 kl. 18.46
    Oppdatert 29. des. 2021 klokken 12.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 367 ord
    NY RETTSRUNDE: Petter Dragesund (57) ble frifunnet for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. Nå er hans nesten 30 år karriere i Pareto-systemet over, og han krever over 20 millioner i erstatning av staten. Foto: Eivind Yggeseth

    Nok en profilert finanstopp saksøker staten og krever saftig erstatning etter å ha blitt etterforsket og anklagd for grove lovbrudd av Økokrim, for deretter å ha blitt frifunnet i retten.

    Petter Dragesund (57) var i en årrekke leder av corporate-avdelingen i Pareto Securities.

    I 2019 ble han frifunnet for markedsmanipulasjon og grovt bedrageri av 188 millioner kroner knyttet til megling av Gold Crew-aksjer fra 12 investorer til den russiske stålkjempen Severstal.

    Krever 20,7 millioner

    Økokrim startet etterforskning i 2014, og siktet etter hvert Dragesund og to andre personer. I 2017 ble det tatt ut tiltaler, og Dragesund ble permittert fra sin stilling.

    Etter frifinnelsen krevde Dragesund 20,7 millioner kroner i erstatning av Statens sivilrettsforvaltning.

    Men forvaltningsorganet avviser kravet, melder Dagens Næringsliv. Ifølge avisen skal 57-åringens handlemåte, i kraft av å være avdelingsleder i Pareto Securities, ført til at Økokrim innledet etterforskning mot ham.

    Det til tross for at han ikke visste om noe bedrageri.

    Lik argumentasjon

    Dragesund har på et vis seg selv å takke, mener Statens sivilrettsforvaltning. Handlinger han har begått som leder eller unnlatt å gjøre, har gjort at politietterforskerne gikk ham nærmere etter i sømmene.

    Samme standpunkt har sivilrettsforvaltningen inntatt mot andre næringslivstopper som tidligere er frifunnet i andre straffesaker anlagt av Økokrim.

    Først når erstatningssakene har nådd rettsapparatet, har det endt med klekkelige utbetalinger.

    Yara og Transocean

    Sist var Thorleif Enger. I oktober i år ble han tilkjent erstatning av lagmannsretten. Staten måtte da ut med 14 millioner til ham og hans advokater, etter at han ble straffeforfulgt, men frikjent for grov korrupsjon i Yara-saken.

    Også skatteadvokat Sverre E. Koch gikk rettens vei mot staten. Han ble frifunnet i Transocean-saken, men da han krevde erstatning for urettmessig straffeforfølgning sa sivilrettsforvaltningen blankt nei.

    Men retten sa ja, noe som førte til en utbetaling på syv millioner kroner fra staten til Koch.

    BISTÅR DRAGESUND: Thommessen-partner Henning Harborg. Foto: Eivind Yggeseth

    Utgifter og inntektstap

    Nå må Dragesund ta den samme kronglete veien om rettsapparatet.

    Hans advokat Henning Harborg i Thommessen, sier til Dagens Næringsliv at et søksmålsvarsel sendes staten rett over nyttår.

    Dragesund har krevd erstatning for de utgifter Økokrims urettmessige straffeforfølgning har påført ham, samt tapte inntekter fra etterforskningen tok til i 2014.