<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber om å slippe fengsel

Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes ønsker å unngå fengsel. – Hun er et menneske som har mye å gi, skriver advokatene hennes.

Publisert 11. nov. 2022 kl. 19.33
Oppdatert 12. nov. 2022 klokken 03.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 275 ord
TRYGLER: Theranos-gründer Elizabeth Holmes ber om å slippe unna fengsel. Brendan McDermid

Dommen i rettssaken mot Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes faller neste uke. Denne uken ber den svindeldømte gründeren om å slippe fengselsstraff, melder Reuters

I et rettsdokument fra torsdag forespør advokatene til Holmes at straffen skal begrenses til 18 måneder husarrest, etterfulgt av samfunnstjeneste. Begrunnelsen bak forespørselen er at de hevder at fengsel er et unødvendig virkemiddel for å avskrekke fremtidige forseelser. 

Videre mener advokatene at Holmes er «et menneske som har mye å gi» og ikke den «robotaktige, følelsesløse karikaturen» som media og offentligheten har fremstilt.  

– Ingen tiltalte skal gjøres til en martyr for offentlig lidenskap. Vi ber om at retten vurderer, slik den må, den virkelige personen, det virkelige selskapet og de komplekse omstendighetene rundt lovbruddet, avsluttet advokatene. 

Ren svindel

Bakgrunnen for rettsaken er Holmes' løfte om gull og grønne skoger til investorene som satset på hennes blodprøveteknologi i 2015. Investorene strømmet til, og selskapet ble i 2015 verdsatt til ni milliarder dollar - noe som gjorde Holmes til verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær.

Problemet var imidlertid at teknologien ikke fungerte.

Etter en artikkel i Wall Street Journal i 2015, med mange påfølgende etterforskninger og artikler, falt selskapet sammen i 2018, og Holmes ble tiltalt for svindel og måtte gå av som leder for selskapet.

Anklagene gikk blant annet ut på at Theranos meldte at 10-15 store legemiddelselskaper hadde godkjent teknologien, noe som ikke stemte, der Theranos-ansatte skal ha sendt studier med Pfizer og Schering-Plough-logoer til investorene.

Selskapet skal også ha løyet bredt om effektiviteten og bruken av teknologien, og at den ble brukt blant annet av det amerikanske forsvaret. I tillegg meldte selskapet at det tjente over 100 millioner dollar i 2014, mens det egentlig tjente om lag 100.000 dollar.

Dommen i rettsaken skal falle 18. november.