<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Moltzau saksøker advokat etter tvangssalg

Aase Marie Moltzau saksøker advokatfirmaet Ræder og advokat Joar Heide for å ha opptrådt uaktsomt da en villa ble tvangssolgt i 2018. 

Publisert 22. nov. 2022 kl. 14.44
Oppdatert 24. nov. 2022 klokken 09.53
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 635 ord
ENDTE I TVANGSSALG: Aase Marie Moltzau sto som eier av gigantvillaen i Oslo fra hun og mannen Ragnar Moltzau kjøpte den i 1989, og til den gikk på tvangssalg i 2018. Foto: Tinholt eiendom

I 2018 ble den drøyt 800 kvadratmeter store luksusvillaen i Gregers Grams vei 2A på Ullernåsen i Oslo tvangssolgt for 53 millioner kroner.

Aase Marie Moltzau hadde stått som eier av eiendommen siden hun og mannen, den tidligere skipsrederen Ragnar Moltzau, kjøpte den i 1989.

I etterkant har Moltzau kommet i klammeri med familiens daværende advokat, Ræder-partner Joar Heide.

Moltzau mener Heide opptrådte uaktsomt under en kritisk fase i tvangssalgsprosessen, og dermed påførte familien et betydelig økonomisk tap. Også advokatfirmaet Ræder står på saksøkerlisten. 

Rettssaken skal gå over to dager i Oslo tingrett i neste uke. 

Det var AdvokatWatch som først omtalte saken. 

Adolfsen var interessent 

I sluttinnlegget, som hennes advokat, Anders Pind i Adapt Advokatfirma, har sendt til Oslo tingrett, vises det til at eiendomsinvestorene Kristian Adolfsen og Tom Bjørvik var interessert i å kjøpe villaen for 60 millioner kroner.  Men dette skal ikke Moltzau ha fått vite noe om.  E-postkorrespondansen som ble sendt til familien, skal ha vært en avkortet av versjon av dialogen mellom Heide og Bjørvik. 

REPRESENTERER MOLTZAU: Anders Pind i Adapt Advokatfirma. Foto: Hammervold Pind

Ifølge sluttinnlegget skal Heide ikke ha fulgt opp Bjørvik på hans fremsatte forslag til avtale, og heller ikke fulgt opp hans oppfordring om å komme med endringsforslag til utkastet. 

Pind understreker at det skjerper aktsomhetskravet til Heide ettersom han eksplisitt anmodet Moltzau om å ikke ta kontakt med Bjørvik og Adolfsen selv, fordi Heide skulle håndtere dialogen. 

– Personlig er jeg skuffet

Hjort-partner Alex Borch, som representerer Heide og advokatfirmaet Ræder i saken, avviser at Heide opptrådte uaktsomt. 

Han skriver at Heide oversendte all informasjon han anså relevant til Ragnar Moltzau. Det understrekes  også i sluttinnlegget at Heide i en lang periode var i løpende kontakt med et stort antall mulige interessenter, og at alle fikk den informasjonen Heide anså relevant. 

«Advokat Heide opptrådte ikke uaktsomt i sin dialog med Bjørvik og Adolfsen og unnlot ikke å videreformidle relevant informasjon, hverken til Bjørvik, Adolfsen eller sin egen klient Moltzau», skriver Borch. 

SAKSØKT: Joar Heide, partner i Ræder. Foto: Ræder

Joar Heide har følgende kommentar til Finansavisen: 

«Som det framgår av vårt sluttinnlegg, mener vi at det ikke er grunnlag for det søksmålet som er blitt fremmet. Vårt syn for øvrig vil vi avvente med å gi til den rettslige behandlingen av saken», skriver han fortsetter: 

«Personlig er jeg skuffet over at en familie som jeg, av sympati for familiens situasjon, i en årrekke har brukt en betydelig del av min arbeidstid for å forsøke å hjelpe, likevel har valgt å fremme søksmål på et så svakt grunnlag. Etter min mening er tvangssalget et resultat av at familien Moltzau dessverre ikke var villig til å lytte til de råd som gjentatte ganger ble gitt om å forsøke å selge boligen frivillig. »

Heide mener dessuten Moltzau har reklamert altfor sent, og viser til at reklamasjonen kom først i 2020.

Denne anførselen avvises av Moltzau, som mener familien ikke ble kjent med innholdet i kommunikasjonen mellom Heide og Bjørvik og Adolfsen før i januar 2020. 

Gikk konkurs i 2010

Tvangssalget av Ullern-villaen har vært en mangeårig prosess.  Familiens rederi gikk konkurs i 2010 etter å ha bestilt flere skip uten å ha finansieringen i orden. I etterkant oppsto en dragkamp mellom skipsreder Axel Camillo Eitzen og Moltzau-familien om restene av sistnevntes eiendommer som var stilt til sikkerhet. 

Villaen ble opprinnelig lagt ut for tvangssalg i 2010, men ble reddet av Kiwi-gründer Terje Navjord i 2011. Han ga Moltzau-familien et lån på 28 millioner kroner slik at de kunne kjøpe tilbake villaen selv. I 2018 tok Navjord beslutningen om å likevel legge eiendommen ut for salg. Til Dagens Næringsliv uttalte Navjords advokat, Haakon Løvaas Haaland, at lånet ikke var blitt betalt i henhold til avtalen over lengre tid. 

Saken mellom Moltzau og Heide starter 29. november og skal vare i to dager. Tom Bjørvik, Kristian Adolfsen og Ragnar Moltzau er satt opp som vitner. 

Anders Pind har ikke besvart Finansavisens henvendelse tirsdag.