<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Færre søkere til høyere utdanning – men rekordmange vil inn på nettstudier

Langt færre søker høyere utdanning enn i fjor. Tollerutdanningen er fremdeles blant de mest vanskelige å få plass på, og rekordmange søker nettstudier.

  Publisert 27. apr. 2022 kl. 11.17
  Oppdatert 27. apr. 2022 klokken 12.10
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 561 ord
  FÆRRE SØKERE: Det er i år nær 20.000 færre som har søkt plass ved høyere utdanning i Norge. Illustrasjonsfoto: NTB

  134.954 har søkt om studieplass. Det er 19.134 færre enn i fjor, en nedgang på drøye 12 prosent. I fjor ble det satt rekord med 154.088 søkere.

  – Jeg er godt fornøyd med årets søkertall. Totalt sett er tallene tilbake på et mer normalt nivå, og det er en forventet nedgang. Under pandemien var det ikke så lett å ta seg et «pauseår» eller å reise. Når vi samtidig tar med at ungdomskullene nå er mindre, er det totale søkertallet omtrent som før corona, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.

  Årets studiejakt byr på rekordmange studieplasser, nær 75.000 ved landets høgskoler, universiteter og fagskoler. Disse er fordelt på over 1.700 ulike studier.

  Tollere og arkitekter

  Det er siviløkonomutdanningen ved Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen som har flest førstevalgssøkere. Studiet har 500 plasser, mens over 2.000 har søkt.

  På andre- og tredjeplass finner vi rettsvitenskap ved henholdsvis Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB).

  Som i fjor er konkurransen aller størst ved tollerutdanningen ved Universitetet i Stavanger. Studieretningen var ny for året i fjor og seilte umiddelbart opp som en favoritt hos mange søkere. I år har 1.215 søkere dette som førstevalg, mens det kun er 60 studieplasser.

  Arkitektutdanningen ved Arkitekthøgskolen i Oslo har også hard konkurranse, og de 60 studieplassene har fått 1.120 førstevalgssøkere.

  Rekordmange søkere på nettstudier

  Antallet søkere som har rent nettbaserte studier som sitt førstevalg, har økt med over 34 prosent fra i fjor. I år er det opprettet ni nye nettstudier med til sammen 535 plasser.

  – Vi trenger selvfølgelig fortsatt fulltidsstudier, men behovet for desentraliserte og fleksible utdanninger øker i takt med at flere ønsker å studere der de bor og kombinere utdanning med jobb og familie, sier Borten Moe.

  Over 12.000 søkere har søkt opptak til høyere yrkesfaglig utdanning, og over halvparten av søkerne har teknologiske fag som førstevalg.

  – Fagskolene er gode på å tilby utdanninger som lar seg kombinere med jobb, og som er etterspurt i arbeidslivet, sier Borten Moe.

  Færre vil bli lærere og sykepleiere

  Helsefag er utdanningsområdet med flest søkere og planlagte studieplasser. Antallet studieplasser på sykepleie har i år økt med totalt 500 plasser. Til tross for at sykepleie er det mest populære helsefaget, opplever studieretningen en nedgang i førstevalgsøkere på 23 prosent.

  Det er 10,4 prosent færre som i år har en skole- og barnehagerettet lærerutdanning som sitt førstevalg. Mange søkere har satt lærerutdanning som sitt andre- eller tredjevalg.

  Samtidig går søkertallet for grunnskolelærerutdanningen for 1.–7. trinn i år opp med 6,5 prosent.

  – Jeg er imponert over innsatsen til lærerne under coronapandemien. Krisene vi har stått i de par siste årene har virkelig vist hvor viktig læreryrket er. Derfor er jeg veldig glad for at flere enn i fjor vil bli lærer for barn på 1.–7. trinn, men jeg skulle gjerne sett enda bedre søkertall, sier Borten Moe.

  Populær lokførerutdanning

  I fagskolene er det størst konkurranse om lokomotivførerutdanningen. Der skal 1.242 søkere kjempe om de 168 studieplassene.

  – Det er ikke overraskende at lokførerutdanningen er populær. På ett år får du en spennende utdanning med mye praksis, og en godt betalt jobb i den andre enden. Generelt er fagskoleutdanning et veldig godt valg. Vi vet at vi vil trenge mange dyktige fagfolk i hele landet fremover, og mange bedrifter sier de mangler folk med høyere yrkesfaglig utdanning, sier Borten Moe.

  (NTB)