<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bemanningsbyrå sier opp 120 ansatte før jul

I CBA fagformidling i Oslo har 120 fast ansatte fått oppsigelse før jul. Bedriften forklarer det med de nye reglene for innleie av arbeidskraft i Norge.

  Publisert 16. des. 2022 kl. 12.44
  Oppdatert 16. des. 2022 klokken 12.45
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 243 ord
  FORBYR INNLEIE: Regjeringen, ved arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Foto: NTB

  De nye reglene Stortinget vedtok forrige uke fører til at bedrifter stort sett ikke kan leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyråer og vikarbyråer ved midlertidig behov.

  – Vår spådom er at entreprenørene kommer til å ansette de gode fagarbeiderne. Jeg tipper at det er rundt 10 av dem vi har sagt opp. De andre kommer neppe til å få jobb der. Noen vil gå på midlertidige kontrakter. Resten må samfunnet spleise på gjennom NAV, sier administrerende direktør Dag Hanssen i CBA fagformidling til Dagsavisen.

  14 prosent av folk som jobber på byggeplassene i og rundt Oslo er ansatt i et bemanningsselskap, ikke i bedrifter som utfører arbeidet.

  Nesten alle som jobber i CBA fagformidling er utenlandske arbeidstakere fra EØS-området, typisk Øst-Europa. De færreste har fagbrev og få snakker norsk. Likevel har de vært fast ansatt, typisk på 80–100 prosents kontrakter.

  Nestleder Steinar Krogstad i LO har vært en av de tydeligste forkjemperne for innstramminger i innleieregelverket. Han peker på flere virksomheter har forberedt seg på det nye regelverket og har begynt å styrke grunnbemanningen og ansette flere. De tilbyr ofte opplæring med mål om å ta fagbrev og norskopplæring.

  – Vi har hatt en bransje hvor du kan leie inn og akseptere at folk ikke kan språket og ikke har kompetanse. Men i det øyeblikket du skal ansette, ønsker du en ansatt som både er villig til å lære seg språket og skaffe seg den nødvendige kompetansen. I sum er det veldig positivt for arbeidslivet, sier Krogstad til avisen.

  (©NTB)