<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 26. aug. 2022 kl. 15.14
Oppdatert 28. aug. 2022 klokken 20.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 481 ord
STOREIER VIL UT: Softbank fikk Kahoot til å skinne for to år siden. I det siste har eierskapet utelukkende vært negativt. Her ved konsernsjef Eilert Hanoa.  Foto: NTB

Stakkars Kahoot – omgivelsene kunne knapt vært verre

Kahoots japanske storeier har gått fra å være en velsignelse til å bli en byrde, som nå har senket aksjekursen mer enn én gang. Omgivelsene kunne nesten ikke ha vært verre for Eilert Hanoa & Co.

Da Softbank kom inn på eiersiden i Kahoot for to år siden, var det en gledens dag. Tenk at norske Kahoot fikk innpass i porteføljen til denne legendariske teknologiinvestoren. 

Det seneste året har imidlertid pipen fått en helt annen lyd. Softbank tok for stor risiko med sin høye belåning, og har lenge nå vært i en prosess for å likvidere sine eiendeler etter kursras. Kahoot-aksjonærer håpet til det siste at de muligens skulle beholde Kahoot, men i dag fikk vi alle svaret på det. 

Softbanks inntreden i Kahoot vakte internasjonal oppmerksomhet, noe som var svært positivt for selskapet. Men i de seneste månedene har Softbank skapt usikkerhet og tynget kursene, deriblant i Kahoot. Så kommer altså dagen der de inngår en aksjelånsordning med en bank, en transaksjon som fremstår som et skjult nedsalg. Egentlig handler det om å selge for å få cash inn av likviditetshensyn, men fortsatt ha muligheten til å beholde aksjene. Samme øvelse gjorde Softbank nylig med sin eierpost i Alibaba. 

Worst case scenario, noe som virker som det mest sannsynlige akkurat nå, er at Softbank, eventuelt banken som er motparten, vil tynge Kahoot-kursen fremover med nedsalg. Best case scenario er at Softbanks aksjer stiger kraftig i verdi, likviditetsposisjonen bedrer seg, og de kan beholde Kahoot-aksjene sine. 

Men siden det siste virker svært lite sannsynlig, er Softbank nå blitt verst tenkelige medaksjonær for Eilert Hanoa, Jan Haudemann-Andersen, Tore Aksel Voldberg og alle de andre. 

Tidspunktet for denne exiten er mildt sagt elendig. Kahoot forsøker nå å slikke sårene etter en boblesprekk i aksjemarkedet og en organisk vekst som avtok betydelig. I det siste har faktisk veksten overrasket analytikere og investorer litt på oppsiden, noe som har holdt kursen over 20 kroner i et ellers elendig miljø for vekstaksjer. Men så kom altså Softbank-nyheten alle har ventet på. Frykten ble virkelighet. Og ikke nok med dét, exiten vil henge over selskapet en god stund. 

I sommer har teknologiaksjer fått seg et liten rekyl, noe man også ser i aksjekursen i Softbank Group. Men rekylen for Softbank er liten, og det er få der ute som tror på en bred oppgang i teknologiaksjer fremover. Sentiment-undersøkelser i USA viser fortsatt svært pessimistiske investorer og makroøkonomene sliter med å se hvordan USA og Europa skal unngå en resesjon. En økonomi i stagflasjon gjør investorer forsiktige, noe som ikke akkurat taler for at de skal kaste seg over vekstaksjer i den nærmeste tiden.

Omgivelsene kunne nesten ikke ha vært verre for Kahoot. Det Eilert Hanoa faktisk kan gjøre noe med, er å opprettholde veksten i selskapet. For nå som boblen har sprukket for lengst, er det det fundamentale som vil bestemme utviklingen i aksjekursen på sikt. Men akkurat nå overskygges dette av alt uværet rundt ham. Får vi et nytt kraftig fall på verdens børser i høst, er tyfonen et faktum. Det eneste gode nyheten er at slike omstendigheter alltids kan by på interessante investeringsmuligheter.