<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs-ansatt i saksa

Roger Ng var stjerne i Goldman Sachs og hjalp sjefen å underslå penger fra et statlig malaysisk selskap. Nå er han funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking.

Publisert 10. apr. 2022 kl. 09.20
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 514 ord
NEKTET STRAFFSKYLD: Første gang Roger Ng møtte i domstolen i New York for å svare på anklagene mot ham, var i mai 2019. Da erklærte han seg ikke skyldig. Han var villig til å diskutere en avtale med påtalemyndigheten for å slippe straff i bytte mot informasjon. Foto: Bloomberg

Roger Ng var stjerne i Goldman Sachs og hjalp sjefen å underslå penger fra et statlig malaysisk selskap. Nå er han funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking.

Lovens lange arm har innhentet nok en aktør i det som omtales som en av tidenes største finansskandaler.

Nå er 49 år gamle Roger Ng funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med at 4,5 milliarder ble stjålet fra det fallerte selskapet 1Malaysian Development Berhad.

Selskapet går tilbake til 2008, som et regionalt utviklingsfond, men det ble overtatt av finansdepartementet i Malaysia i 2009 og gjort om til et investeringsselskap.

Det skulle foreta strategiske investeringer i en rekke næringer, blant annet eiendom og energisektoren.

Film, leiligheter og kunst

Pengene i selskapet stammet fra tre obligasjonslån på til sammen 6,5 milliarder dollar som Goldman Sachs tilrettela og utstedte til kunder i 2009.

Men i stedet for at pengene ble brukt som planlagt, endte majoriteten av midlene i lommene til en rekke privatpersoner og deres selskaper.

Kun to milliarder dollar ble investert i næringer som selskapet skulle rette seg mot.

Etterforskningen har vist at penger fra selskapet ble brukt til å handle kunst, blant annet av malere som Monet og Van Gogh. Leiligheter i London og New York ble kjøpt, og deler av pengene finansierte ironisk nok produksjonen av Hollywood-filmen «The Wolf of Wall Street».

Statsminister dømt

Malyasias tidligere statsminister Najib Razak og hans familiemedlemmer beriket seg med milliarder av kroner fra selskapet, som endte på deres kontoer via en rekke transaksjoner i flere land.

Den mangeårige regjeringssjefen ble pågrepet i 2018 og to år senere funnet skyldig i en rekke straffbare forhold. Han ble dømt til 12 års fengsel.

Den tidligere sjefen for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, Tim Leissner (50) orkestrerte svindelen.

Han innrømmer å ha betalt bestikkelser og sørget for kickback-betalinger til korrupte politikere og tjenestemenn i Malaysia og Emiratene.

Selv fikk han rundt 200 millioner dollar ut av svindelen.

Vitnet mot kollega

Fordi Leissner har innrømmet sine synder, vil han få en redusert straff. Han risikerer 25 års fengsel. Leissner har trukket sin tidligere kollega Roger Ng inn i saken. Han rapporterte til Leissner.

Ng nektet for å ha gjort noe galt, men Leissners vitnemål nagler ham til skandalen.

SKYLDIG: Roger Ng (midten) så tydelig nedslått ut da han forlot rettsbygningen i New York fredag sammen med sine advokater. Foto: Bloomberg

Aktor Breon Peace, som har ført saken for påtalemyndigheten i New York, er meget fornøyd med juryens konklusjon.

– Dommen er en seier, ikke bare for rettssystemet, men også for folket i Malaysia.

Kan få 30 års fengsel

Nå er Ng funnet skyldig i to tilfeller av korrupsjon og et tilfelle av grov hvitvasking av en jury i en domstol i Brooklyn i New York.

– Tiltalte og hans medansvarlige 1Malaysian Development Berhad, ikke som et selskap for å gjøre noe godt for folket i Malaysia, men som en sparebøsse for å berike seg selv med hauger av penger, sa aktor etter at dommen falt.

Straffeutmålingen er ikke klar, men har risikerer inntil 30 års fengsel.

Investeringsbanken Goldman Sachs har tidligere akseptert en bot på 2,9 milliarder dollar i forbindelse med opprullingen av finansskandalen.