<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alvorlige tiltaler mot regnskapsførere og fem kunder

Regnskapsførerne Trond Kaarem og Finn Arne Berntsen er tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet. Begge nekter straffskyld for de alvorlige anklagene.

  Publisert 7. mai 2022 kl. 11.02
  Oppdatert 10. mai 2022 klokken 17.33
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 616 ord
  OMFATTENDE BESLAG: Ansatte fra både politiet og skattemyndighetene deltok i en koordinert aksjon mot flere adresser i februar 2020. Etterforskerne beslagla både datamaskiner og permer med regnskapsbilag under razziaen. Foto: Oliver Orskaug

  Det er en omfattende tiltale statsadvokat Erik Førde har tatt ut mot de to regnskapsførerne og fem av deres klienter, melder VG.

  Påtalemyndigheten mener det er begått lovbrudd som grovt skattesvik, grov utroskap, hvitvasking, dokumentforfalskning og brudd på bokføringsloven i forbindelse med regnskapsføring.

  Saken har vært etterforsket i to år, etter at politiet og ansatte fra skattemyndighetene i februar 2020 gikk til aksjon på en rekke adresser i Oslo og Viken.

  Blant annet ble det gjennomført razzia i lokalene til selskapet Regnskapsavdeling 1 Norge i Bygdøy allé i Oslo.

  Navneskifte etter razzia

  Dette selskapet var knyttet til 58 år gamle Trond Kaarem gjennom hans styreverv i selskapet. Tre av hans familiemedlemmer kontrollerte 75 prosent av aksjene i selskapet.

  I dag har selskapet skiftet navn til Axano Group, og driver fortsatt med regnskap, men eiere er andre, blant annet en tidligere forretningsforbindelse av Kaarem.

  Selv om Axano Group fremstår som uten bindinger til Regnskapsavdeling 1 utad, så er nettsidene til Axano dog nesten identiske med de Regnskapsavdeling 1 hadde.

  Også Finn Arne Berntsen (58), den andre hovedtiltalte i saken, hadde roller i regnskapsfirmaet som ble utsatt for politirazzia.

  Hjelp fra Skatteetaten

  Allerede i 2020 kunne Kapital fortelle at syv personer var siktet i saken. Fem av dem var klienter av Regnskapsavdeling 1. Alle de som har vært siktet, er i dag tiltalt.

  Oslo politidistrikt har brukt omfattende ressurser på å etterforske saken, og har ifølge VG fått bistand fra ti ansatte i Skatteetaten til å tråle seg gjennom bilag, regnskap, transaksjoner og annen dokumentasjon.

  – Det har vært et komplisert og vanskelig arbeid, og mesteparten av tiden har etterforskningen pågått i coronamodus med hjemmekontor, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til VG.

  AKSJONERTE: Etterforskerne fra Oslo politidistrikt tok bakveien ut kontorlokalene til Regnskapsavdeling 1 i Bygdøy allé da de aksjonerte i februar 2020. Foto: Oliver Orskaug

  Mange konkurser gransket

  Finansavisen har tidligere omtalt at det var bostyrere i ulike konkursboer som først reagerte og varslet politiet om mulige lovbrudd.

  På bakgrunn av det er en stor mengde konkursinnberetninger fra bostyrere gransket.

  Da politiet hadde razzia mot flere adresser i februar 2020 sa leder for seksjon for økonomi- og bedragerisaker i Oslo politidistrikt, Rune Skjold følgende til Finansavisen.

  «Vi ønsker å ta ut profesjonelle aktører som medvirker og tilrettelegger for økonomisk kriminalitet. Det er derfor vi har gått til det skritt å pågripe to personer.».

  De to var altså Trond Kaarem og Finn Arne Berntsen. Begge er 58 år gamle, og de har jobbet sammen på flere prosjekter. Berntsen har også sittet i styret i Regnskapsavdeling 1 Norge, og han var også styremedlem i Kaarems toppselskap Company House.

  Kaarem kaller saken tøys

  Statsadvokat Erik Førde sier til VG at han mener det kan føres bevis for at Kaarem har forsøkt å skjule kontantstrømmer på opp mot 120 millioner kroner.

  Hovedpersonen selv tilbakeviser at han har gjort noe alvorlig galt, slik tiltalen tar utgangspunkt i.

  Til Kapital har han tidligere sagt at saken mot ham er bortimot grunnløs.

  «Det er bare tøys. Det er en tidligere ansatt som har gjort noen greier. Men ikke noe ulovlig, det vil tiden vise.».

  Da han ga intervjuet til Kapital i juni 2020 mente han saken ville smuldre bort.

  FORSVARER KAAREM: Advokat Pål Sverre Hernæs i Hjort representerer Trond Kaarem (58) i straffesaken. Foto: Iván Kverme

  Maratonrettssak i 2023

  Det har den derimot ikke gjort. I stedet må Kaarem og de seks andre tiltalte møte i Oslo tingrett like over nyttår.

  Det er satt av to og en halv måned til saken i retten, og da vil påtalemyndigheten presentere en rekke dokumentbevis som er beslaglagt.

  Da politiet gjennomførte en razzia mot ulike regnskapskontorer i februar 2020, tok de med seg en rekke datamaskiner og permer fra kontorlokalene.

  Det er advokatene André Kirkholm, Arnt Angell, Håkon Brækhus, Håkon Juell Hassel, Marius Oscar Dietrichson, Per Danielsen og Pål Sverre Hernæs som representerer de syv tiltalte i saken.