<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Zuckerberg mål for personvernsøksmål

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg anklages personlig i et søksmål der det hevdes at han var direkte involvert i personvernskandalen med Cambridge Analytica.

Publisert 23. mai 2022 kl. 19.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
ANKLAGER: Riksadvokaten i Washington mener Mark Zuckerberg var personlig involvert i å legge til rette for det som utviklet seg til en personvernskandale rundt selskapet Cambridge Analytica. foto: Bloomberg

Riksadvokat Karl Racine mener Zuckerberg var tett på oppbyggingen av rammeverket som la til rette for at det britiske konsulentselskapet kunne hente ut opplysninger om over 70 millioner Facebook-brukere i USA. En varsler avslørte i 2018 at opplysningene ble brukt politisk, blant annet til å skaffe støtte til Donald Trump.

– Zuckerberg er ikke bare en frontfigur. Han er personlig involvert i nesten alle beslutninger i selskapet, skriver Racine i søksmålet, som er meldt inn i hovedstadsregionen.

Han sier Zuckerbergs kontroll er bakt inn i selskapets struktur, der Zuckerberg – som fortsatt er selskapets øverste leder – har flertallet av de stemmeberettigede aksjene. Riksadvokaten i Washington saksøkte Facebook for personvernpraksisen i 2018, en sak som fortsatt pågår.

Morselskapet Meta har så langt ikke svart på påstandene i det nye søksmålet. Talsmann Andy Stone påpeker likevel at en dommer tidligere avviste Racines forsøk på å inkludere Zuckerberg personlig i personvernsøksmålet.

I kjølvannet av skandalene rundt Cambridge Analytica ble Facebook ilagt en bot på 5 milliarder dollar. De ble også pålagt å styrke personvernet. Facebook fjernet tilgangen til brukerdata for tusenvis av applikasjoner som ble misbrukt for å misbruke denne informasjonen.

(©NTB)