<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dømt til fengsel for grovt innsidebrudd

Styreleder og storaksjonær Johan Carlström i Fingerprint Cards er dømt til 1 år og 6 måneders fengsel for grovt innsidebrudd.

  Publisert 22. juni 2022 kl. 11.35
  Oppdatert 22. juni 2022 klokken 13.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 262 ord
  FELTE DOMMEN: Tingretten i Stockholm. Foto: NTB

  Tingretten i Stockholm har dømt styreleder og storaksjonær Johan Carlström i Fingerprint Cards til 1 år og 6 måneders fengsel for fire tilfeller av grovt brudd på bestemmelsene om innsidehandel, melder di.se.

  Ifølge en pressemelding fra Fingerprint Cards sluppet like etter dommen forlater Carlström styret og går dermed av som styreleder. Carlström erstattes av Dimitrij Titov med umiddelbar virkning, og sistnevnte vil nå kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling.

  – Jeg konstaterer med stor overraskelse og skuffelse at tingretten har kommet frem til en konklusjon jeg og mine forsvarere mener er feilaktig. Med bakgrunn i dommen har jeg likevel til selskapets beste besluttet å forlate styret, sier Carlström i meldingen.

  Dommen gjelder fire tilfeller av innsidehandel i årene 2013-14, da Carlström var toppsjef i selskapet.

  Må tilbakebetale gevinster

  Tingretten mener ifølge di.se at innsidehandelen har skjedd relativt kort tid før selskapet har opplyst om nye ordre, og i ett tilfelle dreide det seg til og med om et annet selskaps lansering av en ny mobiltelefon som inkluderer Fingerprint Cards-teknologi.

  «Med hensyn fremst til at verdipapirhandelen har vært med betydelige beløp og blitt gjennomført av en person i ledende stilling har tingretten bedømt att det er snakk om grovt innsidebrudd ved samtlige tilfeller», skriver retten i sin dom.

  Retten har regnet i formidlende retning den lange tiden mellom handlingene og dommen.

  Carlström er også dømt til å betale tilbake gevinstene fra innsidehandelen på rundt 1,5 millioner svenske kroner. 

  Den tidligere styrelederen sto tiltalt for ytterligere tre tilfeller, men ble frikjent for disse. Ettersom han dermed ble delvis frikjent, dekker den svenske staten 2,2 millioner av Carlströms saksomkostninger på 7,5 millioner svenske kroner.