<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikaner tatt i Norge for menneskesmugling til USA

Norsk politi har pågrepet en ferierende amerikaner som er internasjonalt etterlyst for menneskesmugling. Selv nekter han all skyld.

Publisert 12. nov. 2022 kl. 17.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
PÅGREPET: Den 43 år gamle amerikaneren ble pågrepet 10. november og hadde returbillett hjem igjen datert 16. november. Han sa han skulle på ferie i Norge. Foto: NTB

Torsdag denne uken pågrep politiet en 43 år gammel mann som kom til Norge. Han hevder han har dratt hit for å feriere en knapp uke.

Mannen er intensjonalt etterlyst for menneskesmugling fra El Salvador til USA, en anklage han benekter på det sterkeste. Det er politiet i El Salvador som har etterlyst ham, siktet for menneskesmugling.

Amerikaneren ble lørdag formiddag fremstilt for Romerike og Glåmdal tingrett, hvor påtalemyndigheten begjærte ham varetektsfengslet i fire uker.

43-åringen hevder etterlysningen av ham via Interpol beror på en misforståelse. Han begjærte seg løslatt i rettsmøtet, men dommeren kom til at han kan holdes varetektsfengslet, men ikke så lenge påtalemyndigheten ønsker.

Stakk fra rettsmøte

Retten har blitt presentert dokumentasjon på at én person har identifisert 43-åringen som menneskesmugler. Siktede skal ha bragt eller forsøkt å bringe vedkommende ulovlig til USA.

Retten har også fått opplyst at 43-åringen tidligere er løslatt fra varetekt i El Salvador, mot at han senere møter i en rettssak hvor menneskesmuglingssaken skulle behandles. Etter løslates dro han i stedet til USA, og returnerte ikke til rettssaken.

Retten mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke 43-åringen har vært involvert i menneskesmugling, og at han har forsøkt å unndra seg straffeforfølgning i El Salvador. På det grunnlaget varetektsfengsles han.

Begjærer utlevering

Samtidig er det dokumentert at 43-åringen tidligere har reist til Norge, uten at etterlysningen har bydd på problemer for ham. Etterlysningen har dukket opp i systemet, men da har den blitt avklart med myndighetene i El Salvador og Interpol og han har ikke blitt pågrepet - som nå.

Men denne gang opplyser Kripos til retten at myndighetene i El Salvador vil iverksette en prosess for å få 43-åringen utlevert til det sør-amerikanske landet.

Da han ble pågrepet hadde han en returbillett hjem som er datert 16. november. Han har ingen tilknytning til Norge, men sier at han er her på ferie.

Én uke får holde

Dommerfullmektig Anette Arnesen mener fire ukers varetektsfengsling vil være uforholdsmessig og meget inngripende. Mistanken er ikke tilstrekkelig sterk til å holde 43-åringen fengslet så lenge.

Men retten har besluttet at han skal fengsles i inntil én uke, som politiet må bruke så effektivt som mulig for å få avklart om det er hold i anklagene mot ham.

Mener påtalemyndigheten det er det, så får de begjære ham fengslet på nytt om én uke.

Avgjørelsen kan ankes av begge parter til lagmannsretten.