<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elizabeth Holmes anker svindeldommen

Theranos-gründeren ble dømt for å ha svindlet til seg rundt 1 milliard dollar. Nå anker hun dommen.

Publisert 3. des. 2022 kl. 11.15
Oppdatert 3. des. 2022 klokken 11.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord
ANKER: Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes ankom rettens siste dag i California i november, hånd i hånd med mor og kjæreste. Marlena Sloss/Bloomberg

Teknologigründeren Elizabeth Holmes ble for to uker siden dømt til elleve års fengsel for å ha svindlet investorer og kunder gjennom biotek-selskapet Theranos.

Nå anker hun dommen, melder Bloomberg.

Advokatene til den gravide 38-årigen leverte anken sent fredag kveld, uten å opplyse om på hvilket grunnlag de mener dommen er feil. 

– Skuddsikker dom

Juridiske eksperter mener det var forventet at Holmes ville anke, men likevel skal sjansene være små for at saken blir gjenopptatt. 

Forsvarsadvokat Seth Kretzer, som ikke har vært involvert i denne saken, peker på at rettssaken var veldig grundig. Den varte i fire måneder i 2021.

– Denne dommen er skuddsikker mot anker. Enden på denne lange saken nærmer seg, sier han til Bloomberg.

Siden Holmes er gravid får hun vente med soningen til 27. april neste år. Advokatene hennes fortalte i retten at Holmes hadde gode hensikter som entreprenør, og mente at hun ble lurt av omgivelsene sine. De ba om en mildere straff på maksimalt 18 måneder, men fikk ikke gjennomslag.

Forledet investorene

Det var i januar at 38-åringen ble kjent skyldig for milliardsvindel over en periode på 15 år. Som 19-åring droppet hun ut av Stanford University og grunnla Theranos, som skulle revolusjonere blodprøvetaking med et raskere og billigere apparat.

På det meste var selskapet verdt 10 milliarder dollar, og Holmes fikk kjendisstatus i Silicon Valley. Hun endte på forsiden av Forbes, som i 2014 kåret henne til verdens yngste «self-made» kvinnelige milliardær.

Ved flere tilfeller presenterte Holmes apparatet som revolusjonerende, selv om det ikke fungerte. Domstolen konkluderte med at Holmes med viten og vilje forledet investorene.

Det hele ble til slutt avslørt som en fiasko ved hjelp av flere Wall Street Journal-artikler, og Theranos gikk konkurs.

Gigantisk erstatningssum

Påtalemyndigheten ba også om at Holmes må betale 804 millioner dollar i erstatning, noe som er 200 millioner dollar mindre enn den milliarden hun samlet inn fra investorer. 

Holmes hevder hun er konkurs og ikke har penger å betale tilbake. Påtalemyndigheten har tidligere hevdet at hun beskytter familiens eiendeler for å unngå å betale erstatningen.

– Hun står for retten uten tegn til anger, står det i straffeutmålingen.

– Hun påtar seg ikke noe ansvar. Tvert imot insisterer hun på at hun er offeret, står det videre.