<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mesteparten gjenfunnet etter diamanttyveri i milliardklassen

Tysk politi sier i helgen at de har fått tilbake de fleste juvelene som ble stjålet i forbindelse med et spektakulært diamanttyveriet i Dresden i Tyskland for tre år siden.

  Publisert 18. des. 2022 kl. 09.13
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 338 ord
  DYRBART: Juveler for nærmere 1,2 milliarder kroner ble stjålet i tyveriet fra Det grønne hvelvet for tre år siden.  Foto: BLOOMBERG

  I helgen kunngjorde tyske påtalemyndigheter at de hadde fått tilbake mesteparten av juvelene i diamantranet som ble gjennomført i Dresden i 2019. 

  Juvelene har kommet til rette etter forhandlinger mellom tyske påtalemyndighetene og forsvarsadvokatene for tyskerne som er tiltalt for innbruddet for tre år siden i det statlige museet Det grønne hvelvet, skriver Reuters. 

  Verdi: 1,2 milliarder

  Juvelene ble i 2019 stjålet fra en av Europas største kunstsamlinger, og som inneholder mer enn 4.300 diamanter med en estimert verdi på over 113 millioner euro, nesten 1,2 milliarder kroner. 

  Ifølge tyske myndigheter har tyvene saget seg igjennom en del av vindusristene på forhånd og festet den igjen for å komme seg inn i bygningen så raskt som mulig under ranet. 

  Ranerne skal også ha startet en brann, trolig for å deaktivere museets alarm før de brøt seg inn. For i løpet av minutter rakk to personer å raske med seg opptil 100 gjenstander. Totalt ble det anslått at de kom seg unna med verdier tilsvarende for flere milliarder kroner, men verdien er vanskelig å bedømme ettersom mange av gjenstandene skal visstnok være nærmest umulig å omsette.

  En av juvelene som er blitt sikret er en bryststjerne av den polske ordenen av den hvite ørn og en utsmykket hodeplagg i diamant, den var til salgs like etter tyveriet i Israel for til sammen rundt 90 millioner kroner sammen med Den hvite Dresden-diamanten.

  Seks stykker tiltalt

  Tre stykker, som alle er tyske statsborgere, ble arrestert for to år siden etter at tysk politi gjennomførte razzia ved 18 steder i Berlin, inkludert ti boliger og flere garasjer og kjøretøyer. Og til sammen seks stykker står nå tiltalt i saken, ifølge nyhetsbyrået AFP

  De returnerte juvelene skal bli undersøkt av spesialister for å bekrefte deres autentisitet og intakthet. Til sammen 31 juveler har kommet til rette, skriver Reuters. 

  Men ikke alle juvelene har imidlertid kommet til rette. Blant annet mangler det en epaulett som inkluderer Den hvite Dresden-diamanten mangler fortsatt. 

  Grünes Gewölbe, Det grønne hvelvet på norsk, er et av de eldste museene i Europa og ble grunnlagt av kurfyrste August den sterke av Sachsen i 1723.