<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FAMILIEBEDRIFT: Elisabeth Vik Forsberg er tredjegenerasjons eier av auksjonshuset Blomqvist. Nå driver hun det sammen med ektemannen og datteren.  Foto: Eivind Yggeseth

– Det er alltid et kupp å gjøre

I denne ukens episode av “Kunstpraten” snakker Blomqvist-sjef Elisabeth Vik Forsberg om hvordan man handler på auksjon og hvilke salg hun husker best.

Publisert 21. aug. 2021 kl. 14.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord

– Kunst berører alle mennesker, det er det mest inspirerende med å selge kunst. Alle kjøper kunst, ikke bare de rike, sier Elisabeth Vik Forsberg.

Hun er tredjegenerasjons eier av det norske auksjonshuset Blomqvist, som har eksistert i over 150 år. I dag består driften både av de klassiske, fysiske auksjonene med publikum i salen og nettauksjoner med kunst, møbler, antikviteter, vin og smykker.

– Det har blitt mange salg. Jeg tror jeg kanskje har solgt 50.000 kunstverk. Det er noen salg jeg husker bedre enn andre, som jubileumsauksjonen i fjor da vi solgte Theodor Kittelsen-bildet for et rekordbeløp, sier hun.

Hør denne ukens episode her:

KJØP OG SALG: I episode 2 av Kunstpraten snakker Kari Nestaas og Margrethe Hegnar med Blomqvist-sjefen om kjøp og salg av kunst i Norge. Foto: Eivind Yggeseth

Forsberg har jobbet i auksjonshuset i hele sitt voksne liv, og har vært på besøk hjemme hos utallige personer for å vurdere og undersøke kunstverkene deres. Noen har opplevd store skuffelser, mens andre har fått positive overraskelser. 

Hun husker særlig da hun var på besøk hos et ektepar litt utenfor Oslo. På furuveggen hang et fantastisk maleri av Kittelsen.

– De skulle flytte fra huset. Maleriet var for stort å ta med seg. De ble fryktelig overrasket over vurderingen på fire til fem millioner kroner. Mannen klarte ikke engang å snakke etter auksjonen da bildet ble solgt for 12,8 millioner kroner. De fikk mer for kunstverket enn sitt hus, forteller hun.

150 ÅR: I fjor fylte auksjonshuset Blomqvist, med Forsberg i spissen, 150 år. Foto: Eivind Yggeseth

I episoden forteller Forsberg blant annet om hvordan man kan prøve å gjøre et kupp på auksjon.

– Man må følge med. Det kan for eksempel plutselig være at du ikke møter konkurranse du trodde ville komme på et kunstverk, sier hun og kommer også med et konkret tips:

– Thorvald Erichsen var populær før, men er nå ute av bildet. Han kan være en kunstner som kommer tilbake.