<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FØLGER ARVEN: Olav og Frederik Selvaag følger i bestefarens fotspor med både eiendomsutvikling og kunstsamling.  Foto: Andreas Drange Jensen

Selvaag-brødrene om kunstsamlingen: – Det er veldig ofte budsjettene ryker

Olav og Frederik Selvaag har bygget opp en kunstsamling bestående av 1500 verk. I Kunstpraten forteller de om sine siste kjøp, hva samlingen består av og hva som får dem til å falle for et verk.

Publisert 30. okt. 2021 kl. 10.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 591 ord

Brødrene Olav og Frederik Selvaag er kanskje mest kjente for å ha skapt et eiendomsimperium. Men samtidig har de har bygget opp en betydelig kunstsamling verdt mange millioner.

– Vi vokste opp med skulpturer i hagen, sier Olav.

Det var opprinnelig farfaren til Selvaag-brødrene som startet å samle på skulpturer, som han plasserte rundt på ulike eiendomsprosjekter.

– Han ønsket å skape en identitet til de nye boligprosjektene og han ønsket at folk skulle være stolte av prosjektene. Og han så nok på kunst som et middel eller verktøy for å oppnå det, sier Frederik.

– Det er en morsom tradisjon vi har båret videre, sier Olav.

Hør denne ukens episode her:

Vil at kunsten skal være tilgjengelig

Brødrene har totalt rundt 1500 kunstverk, hvis de teller både sine egne private kunstkjøp og deres felles samling.

– Det er veldig ofte budsjettene ryker, sier Olav og ler.

– Har dere vurdert å åpne et museum?

– Det er morsommere å kunne låne ut til museer, og gjennom det kunne dele kunsten med flere, sier Frederik.

– Vår samling er ikke bygget opp primært for å være på lager eller museer, det er jo for å være tilgjengelig og noe folk kan ha glede av, istemmer Olav. 

– Det kan vel sies at et museum også er til for å vise kunsten for offentligheten?

KUNSTSAMLERE PÅ BESØK: I den syvende episoden av Kunstpraten har Kari Nestaas (t.v.) og Margrethe Hegnar besøk av Selvaag-brødrene. Foto: Eivind Yggeseth

– Ja, det er det jo selvfølgelig. Men vår samling begynte i andre enden og vi har ikke hatt noe mål om å lage et museum, sier Olav.

– Er dere opptatt av hva folk synes om verkene deres?

– Jeg håper det er noen som reagerer på det. Den dagen du ikke har noen reaksjon, så vil jeg tro at både kunstneren og vår intensjon med å vise verket er litt borte. Det er absolutt ønskelig at man skal tenke og reflektere. En reaksjon er kjempebra, sier Olav.

Blir inspirert av andre kunstsamlere

I podcast-episoden forteller Selvaag-brødrene blant annet om sine siste kunstkjøp.

– Hvorfor kjøper dere kunst? Hva gir det dere?

– Det er ikke kjøpet i seg selv som gir en stor glede, men jeg er veldig glad i å kunne se, oppleve og jobbe med et kunstverk, for å bruke det ordet, svarer Olav.

– Noen ganger kan det passe inn i en samling, andre ganger kan det være verket er helt skreddersydd for et sted eller et prosjekt. Og det kan være et verk som vi får glede av eller synes er kjempespennende å ha i nærheten. Det kan være mange grunner til at å erverve et verk er fint, avslutter han.

STOR SAMLING: Brødrene Olav og Frederik Selvaag har bygget opp en kunstsamling bestående av omtrent 1.500 kunstverk. Foto: Andreas Drange Jensen

– Blir dere påvirket av hva andre samlere kjøper?

– Jeg tror jeg gjør det, for det er andre som er enda flinkere enn oss til å følge med på hva som skjer på den internasjonale kunstscenen. Så jeg synes det er spennende å se hva Christen Sveaas eller Erling Kagge kjøper. Det er smart å lære av de som følger med, sier Olav.

Her finner du de tidligere episodene av Kunstpraten med blant annet kunstsamler Erling Neby, forretningsadvokat Stig L. Bech og kunstner Sverre Bjertnæs: