<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
LÅNER UT KUNSTEN SIN: Erling Kagge stilte ut kunstsamlingen sin på Astrup Fearnley i 2015.  Foto: Ivan Kverme

Erling Kagge om å samle på samtidskunst: – Det er jo spekulativt

Erling Kagge byttet til seg sitt første kunstverk for to flasker vin. Siden har forleggeren brukt det meste han har tjent på å kjøpe arbeider av unge kunstnere. Nå forteller han hva som ligger bak de spekulative kjøpene, og hvorfor et bananskall er kunst.

Publisert 9. jan. 2022 kl. 14.38
Oppdatert 9. jan. 2022 klokken 14.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord

Erling Kagge er kjent som både polfarer, forlegger og kunstsamler. Han har samlet kunst i flere tiår. I dag har han en av Norges mest kjente kunstsamlinger. Som stadig vokser.

– Jeg handler kunst veldig ofte. Det kan være fra flere ganger til uken, til at det går noen uker i mellom. I perioder kan det til og med gå måneder i mellom jeg kjøper noe, men generelt kjøper jeg mye, forteller Erling Kagge i podcasten Kunstpraten.

Kunstsamleren har fokusert på å kjøpe samtidskunst, gjerne av relativt ukjente kunstnere. 

– Jeg kjøper ofte kunst som er tidlig i kunstnerens karriere. Det er jo spekulativt å kjøpe fra kunstner før de har etablert seg, men jeg kjøper med hjertet, nysgjerrighet og behov for å beherske det å samle kunst. Det er mye vanskeligere å gjøre det sånn enn å kjøpe fra etablerte kunstnere. Jeg tror på det å gjøre livet vanskelig for seg selv, utdyper Kagge.

Hør denne ukens episode av podcasten Kunstpraten her:

– Jeg kan produsere kunstverket når jeg vil

Kagge har blant annet vist frem kunstsamlingen sin på Astrup Fearnley-museet. Kunstsamlingen består av opp imot 1.000 verk, blant annet av en kvittering fra ICA, et bananskall som er en del av et performance-verk, en bok med en død flue og en vannkanne av plast delt i to.

– Jeg har enerett til å produsere kunstverket
Erling Kagge

– Noe av det siste jeg kjøpte var frukt. Fersk frukt hvor det var skrevet et dikt på med laserpenn. En eller to setninger på hver frukt. Det er ikke så lenge siden det råtnet på kontoret.

STOR KUNSTSAMLING: Erling Kagge har samlet kunst i flere tiår, og har nå opp imot 1000 verk i samlingen sin. Foto: Ivan Kverme

– Frukten som råtnet, hva gjorde du med den?

– Den lå på kjøkkenbordet på kontoret, på forlaget. Bananene råtnet først, og da kastet jeg dem, En del sitrusfrukt holdt lenger. Og til slutt var det borte.

– Jeg handler kunst veldig ofte. Det kan være fra flere ganger til uken, til at det går noen uker i mellom
Erling Kagge

– Da eksisterer ikke kunstverket lenger?

– Nei, men det eksisterer et sertifikat. Sånn at jeg kan produsere kunstverket når jeg vil. Jeg har enerett til å produsere kunstverket.

Se episoden med Erling Kagge her:

Erling Kagge om kunsten å samle kunst
Foto/redigering: Andreas Drange Jensen

Hør tidligere episoder av Kunstpraten med blant annet Christian Ringnes, Selvaag-brødrene og Sverre Bjertnæs her:

Kunspraten er en podcast om kunst og kunstmarkedet i Norge. Skriv gjerne til oss på kunstpraten@kapital.no.