<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FØRSTE GJEST: Billedkunstner Christian Tunge er første gjest i høstens sesong av Kunstpraten. Foto: Lars Brænden Schram

Christian Tunge: – En milepæl i en kunstnerkarriere

Billedkunstner Christian Tunge debuterer på Høstutstillingen med fire grafiske trykk, som viser menn som tenner på seg selv av politiske grunner. 

Publisert 17. sep. 2022 kl. 11.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord

Den nå 32 år gamle mannen brukte konfirmasjonspengene sine på å kjøpe et analogt speilreflekskamera. I dag er Christian Tunge billedkunster med utgangspunkt i fotografi, ofte hentet fra Internett, og har akkurat debutert med fire verk på Høstutstillingen i Kunstnernes Hus som åpnet 9. september.

– Det er første gang jeg viser der. Det er en milepæl i en kunstnerkarriere, sier Tunge, som også er første gjest ut høstens sesong av podcasten Kunstpraten.

Fra og med fredag 16. september slipper Kunstpraten ut en episode hver fredag.

Over 2.000 søknader 

Høstutstillingen er en institusjon i Oslo og har skapt furore og store overskrifter helt fra den ble etablert på 1880-tallet. Edvard Munch ble anklaget for å vise et uferdig maleri da “Det syke barn” ble vist i 1886. Senest i fjor ble Odd Nerdrum refusert av Høstutstillingen og sa selv blant annet til Dagsavisen: “For 50 år siden var det en skam å være homofil. i dag er det en skam å være klassisk maler”, da han avduket det refuserte maleriet “Tre Menn i en båt” hos galleriet Fineart.

Men andre kunstnere slipper altså inn gjennom nåløyet:

– Høstutstillingen er uten sidestykke den best besøkte og mest omtalte utstillingen i Norge, sier Tunge.

SLAPP GJENNOM: Billedkunstner Christian Tunge debuterer på Høstutstillingen med fire grafiske trykk som viser menn som tenner på seg selv. De koster 18.000 kroner pr. stk. Foto: Christian Tunge

– Det kom inn godt over 2.000 søknader, hvor 100 blir antatt. Jeg gleder meg til tilbakemeldingene og om man kan finne noen interessante tendenser i årets utstilling, sier Tunge og tilføyer:

– Det er fint å dele vegger med så mange spennende verk og kunstnerskap, sier han.

Etter utstillingen åpnet ble det kjent at han vant Norske Grafikeres Fonds grafikkpris på Høstutstillingen 2022.

Bevisst med små opplag

Billedkunstneren deltar med fire grafiske arbeider trykket i tre farger og som har tittelen “Immolation (Burning Men), #1–4”. Motivene er menn som tenner på seg selv.

– Føler du at folk skjønner prosjektene ditt?

– Ja, jeg tror folk kan være med på det. Det var den norske kunstneren, Mikkel McAlinden, som fortalte meg at han prøver å lager prosjektene sine som en lukket håndvifte, og så prøver han å spre den ut så bredt som han klarer. Av og til klarer man bare å åpne den litt, men jo flere elementer fra andre ting, jo bredere kan man treffe publikum, sier Tunge.

– Det kom inn godt over 2.000 søknader, hvor 100 blir antatt
Christian Tunge

Verkene som stilles ut på Høstutstillingen har et opplag på fem, som er lavt for grafikk å være.

– Det er noe jeg gjør helt bevisst. Problemet med fotografi, er at kjøperne vil ha noe unik, men så finnes det i flere eksemplarer. Sånn er det med trykk også. Hvis opplaget er på 250, da føles det ikke eksklusivt, sier han.

Verkene på Høstutstillingen er priset til 18.000 kroner pr. enkeltverk.

Viser unge kunstnere 

Tunge leder også det kunstnerdrevne fotogalleriet Melk på St. Hanshaugen sammen med kunstnerkollega Behzad Farazollahi.

– Hva viser dere?

– Vi har ønsket at man skal ha samme tilnærming til fotografiet som til billedkunsten. Det å gå på utstilling skal ikke være det samme som å se verkene på PCen. Galleriet viser unge kunstnere under 35, og vi håper å fange opp de nye tingene i fotokunstverdenen for så å pushe kunstnerne over i de kommersielle galleriene, sier Tunge, som også har gitt ut flere bøker, blant annet “Why Photography?”