<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik blir været de neste dagene

    Publisert 30. juni 2016 kl. 14.43
    Oppdatert 30. juni 2016 klokken 14.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 480 ord

    Alle som hungrer etter sol i Norge kommende uke, må smøre seg med tålmodighet og solkrem.– Det blir ikke all verdens beste sommervær i kongeriket Norge denne helga, men så blir det gradvis bedre fra tirsdag, noen steder. Typisk norsk, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NTB.Han anslår at de heldigste får omtrent 50-50 sol og gråvær når været er på det beste. Det blir i Sør-Norge, litt på tampen av neste uke.Best på SvalbardGrovt sett blir det bygevær og mer bygevær i Sør-Norge opp til og med Nordland til helga, med spredte perioder med sol.– Noen steder kan det bli en del vind, opp mot kuling, og 15-16 grader. Trøndelag ser ut til å få mindre gråvær, og da kan temperaturene komme opp mot 20 grader. I Finnmark og Troms begynner det ganske bra, med mye sol og temperatur rundt 20 grader, men utover lørdag kommer det usikre bygeværet også der. Svalbard ser ut til å slippe byger i helga, sier Gislefoss.VæropphengtBygene fortsetter i neste uke, men avtar litt i Sør-Norge fra tirsdag. Med flere solperioder blir det varmere.– I nord blir det noen dager ganske bra, men også mye regn. Vi kan ikke være mer presise, sier Gislefoss.For dem som vil vite nøyaktig hva slags vær de har i vente når de går ut, anbefaler han mobilsiden til Yr:– Den nye versjonen oppdateres åtte ganger i timen med informasjon om været akkurat nå.Viktig med solkremNår været skifter så fort, kan man la seg friste til å rive av seg klærne når sola først titter fram. Det er ikke anbefalt:– Ikke alle vet at ved drivende skydekke kan UV-strålingen bli 10-20 prosent høyere enn den er ved skyfri himmel, sier forsker ved Statens strålevern Bjørn Johnsen.– Man må beskytte seg når det er skinnende sol, ved drivende skydekke eller når omrisset av sola er synlig gjennom skyene. Når det er tette skyer og regnvær trenger man ikke solkrem. Vi må også bli flinkere til å ta pauser fra sola, særlig når den er på sitt sterkeste, mellom klokka 12 og 15.Passer ikke påSola i Norge er på sitt potensielt sterkeste i Norge de to ukene etter sankthans, altså nå. En solvaneundersøkelse Kreftforeningen og Statens strålevern har gjort, viser at ni av ti syns det er viktig å unngå å bli solbrent og å beskytte seg med klær, mens åtte av ti vet at de bør ta pauser i skyggen. Likevel bruker kun tre av ti klær og skygge som solbeskyttelse.Rådene gjelder også i utlandet, der UV-indeksen flere steder er enda høyere enn i Norge. Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie i utlandet, og minst like mange hjemme i Norge.Samtidig er Norge blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, den kreftformen som har økt mest de siste årene. Det er anslått at over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. (©NTB)