<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordhøye matvarepriser

FNs matprisindeks har nådd det høyeste nivået noensinne.

  Publisert 7. mars 2022 kl. 11.13
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 210 ord
  NY REKORD: Kjøtt og korn trakk også opp, men meierivarer og vegetabilske oljer hadde den største prisveksten i februar. Her fra et marked i Ungarn. Foto: Bloomberg

  De globale matprisene har nådd et rekordhøyt nivå, ifølge FN-organisasjonen FAO.

  Ernærings- og landbruksorganisasjonens månedlige matprisindeks var i snitt på 140,7 poeng i februar, som er ny all-time high.

  Nivået tilsvarer en oppgang på 3,9 prosent fra januar i år, og en oppgang på 20,7 prosent fra februar i fjor.

  «Bekymringer rundt avlingsforhold og tilstrekkelig eksporttilgjengelighet forklarer bare noe av den nåværende globale matprisøkningen. Et mye større press for matprisinflasjon kommer fra utenfor matproduksjonen, spesielt fra energi-, gjødsel- og fôrsektorene», forklarer FAO-økonom Upali Galketi Aratchilage.

  Februarmålingen er også 3,1 poeng høyere enn i februar 2011.

  Ny rekord for oljer

  Prisene på vegetabilske oljer og meierivarer ledet an i oppgangen. Førstnevnte kategori så en oppgang på 8,5 prosent fra januar til februar, og har nådd sitt høyeste nivå noensinne.

  Meierivarer hadde en prisøkning på 6,4 prosent fra januar til februar, drevet av lavere forsyninger enn ventet i Vest-Europa og Oseania samt sterk etterspørsel fra Nord-Asia og Midtøsten.

  Kornprisene økte med 3,0 prosent. Blant årsakene til oppgangen var usikkerhet rundt maiseksporten fra Ukraina og hveteforsyningene fra havnene i Svartehavet.

  FAO understreker at prisene i februar bare delvis inkluderer markedseffekter fra konflikten i Ukraina. 

  Kjøtt ble 1,1 prosent dyrere fra januar til februar, mens sukkerprisene sank 1,9 prosent.