<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NHH-professor om bønders inntekter: – Du kan ikke vedta hva de skal tjene

Grytten-utvalget, som har fått i oppdrag å utrede bøndenes inntekt, har lagt fram sin rapport. De foreslår endringer i sektorregnskapet for landbruket.

    Publisert 3. okt. 2022 kl. 11.26
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 245 ord
    NHH-PROFESSOR: Ola Grytten. Foto: NTB

    Mandag la Grytten-utvalget for måling av inntekt i jordbruket fram resultatet av arbeidet de har gjort det siste året.

    Utvalget, som er ledet av Ola Grytten, foreslår endringer i den såkalte totalkalkylen, som er et sektorregnskap for jordbruket, og å bruke vanlige regnskapsprinsipper og å bruke begreper som «driftsresultat» og «årsresultat».

    Fem konklusjoner

    Avisen Nationen oppsummerer konklusjonene fra rapporten i disse punktene:

    * Utvalget vil modifisere totalkalkylen som Budsjettnemnda for landbruket legger fram årlig, så den blir mer i tråd med standard regnskapsoppsett.

    * De vil bruke resultat før skatt som det relevante resultatmålet og ikke skille mellom resultatets vederlag til arbeid og egenkapital.

    * Bruke gårdsregnskap (skattedata) for å gi uttrykk for variasjon i utnytting av inntektsmulighetene i næringa.

    * «Hybridmodellen» som kombinerer den modifiserte Totalkalkylen med skattedata som grunnlag for nivåsammenligning.

    Grytten: Bønder er ikke lønnstakere

    I Hurdalsplattformen har regjeringen vedtatt at bønder skal ha samme inntketsmuligher som andre grupper. På pressekonferansen understreket utvalgsleder Grytten at de mener bønders inntekt ikke kan sammenlignes direkte med lønnstakeres inntekt.

    – En bonde er ikke en lønnstaker, men en som driver selvstendig næringsdrivende. Da må vi se på det ut fra prinsippene som gjelder for andre næringsdrivende, sa han på pressekonferansen.

    – Næringsdrivende opererer i et marked, og du kan ikke vedta hva de skal tjene. Mens en lønnstaker får sin lønn, sa han videre.

    Han sa også at utvalget har sett bort fra inntektssituasjonen i landbruket de siste årene, hvor mange bønder har slitt med en kraftig kostnadsvekst.

    Utvalget har ikke gjort egne beregninger av hva bønder tjener.

    (NTB)