<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Røkke ville kjøpe tidenes dyreste – staten trakk det lengste strået

Kjell Inge Røkke skal i flere omganger ha forsøkt å kjøpe Meraker Brug, før staten i høst la 2,65 milliarder på bordet for giganteiendommen.

Publisert 11. nov. 2022 kl. 13.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 334 ord
KJØPTE NESTEN I 2021: Kjell Inge Røkke, her med Aker-sjef Øyvind Eriksen. Foto: Iván Kverme

I midten av oktober ble det kjent at Statskog trakk det lengste strået i kampen om den enorme eiendommen Meraker Brug. Budet på 2,65 milliarder kroner ble overlevert til Danske Bank innen fristen 14. oktober, som kjørte den lukkede salgsprosessen på vegne av Stiftelsen Hans Rasmus Astrup og Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup.

Finansavisen erfarte da at nærmeste budgiver skal ha vært milevis unna statens bud, i en budkamp som angivelig sto mellom tre norske aktører.

Nå melder DN at Kjell Inge Røkke ville kjøpe den gigantiske eiendommen. Ikke bare nå, men også tidligere.

Flere forsøk

Ifølge avisens kilder var Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen allerede i fjor høst i forhandlinger om eiendommen med styreleder Richard Arnesen samt daglig leder i stiftelsen som forvalter verdiene etter Hans Rasmus Astrup. Ifølge DNs kilder ble partene i prinsippet enige om at Aker skulle kjøpe en majoritetsandel i Meraker Brug i en avtale som priset eiendommen til 1,8 milliarder. Avtalen ble imidlertid ikke noe av likevel.

Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker, bekrefter Aker og Røkkes interesse for eiendommen overfor avisen. Han sier også at de har vært med «i to omganger» om eiendommen det seneste året.

Samtidig med Røkke skal også utenlandske aktører ha vært interessert i å kjøpe Meraker Brug. Dessuten ble navn som Odd Reitan, Michael Stang Treschow, Christen Sveaas og Bjørn Rune Gjelsten nevnt på ryktebørsen.

1,2 millioner mål

Det var Hans Rasmus Astrups forfedre som kjøpte deler av eiendommen i 1888, og etter at Hans Rasmus Astrup døde i 2021, ønsket eierne nå å selge eiendommen for å sikre driften av Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo.

Eiendommen er på 1,2 millioner mål, hvorav 200.000 mål er produktiv skog, og utgjør 94 prosent av Meråker kommune.

Den inneholder blant annet eierskap i to kraftverk, alpinsenter, skogsdrift og store områder for hytteutvikling. På toppen kommer store jaktområder og 23 kilometer med laksefiske i Stjørdalselva – som er en av Norges beste lakseelver.