<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er en vinn-vinn-situasjon

Rabatterte russiske varer finner veien østover. India har blitt Russlands største eksportmarked for gjødsel etter nesten en femdobling siden i fjor.

  Publisert 21. nov. 2022 kl. 14.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 359 ord
  BIG IN INDIA: Rabattert gjødsel fra Russland og president Vladimir Putin finner veien østover. Foto: NTB

  Vidtrekkende sanksjoner i kjølvannet av Ukraina-invasjonen har tvunget Russland til å finne nye markeder for sine eksportvarer, til rabatterte priser.

  Dette slår blant annet ut i at Russland har blitt den største eksportøren av gjødsel til India, melder Reuters.

  Steg 370 prosent

  I de seks månedene fra 1. april steg Indias gjødselimport fra Russland med hele 371 prosent til rekordhøye 2,15 millioner tonn, opplyser en høytstående regjeringstalsperson med kjennskap til saken til nyhetsbyrået. Russland står dermed for mer enn 20 prosent Indias gjødselimport.

  Gjødselet ble importert for 1,6 milliarder dollar, 765 prosent opp fra samme periode i fjor. Over hele fjoråret importerte India 1,26 millioner tonn fra Russland.

  – India slet med å skaffe gjødsel til rimelige priser etter at konflikten eskalerte mellom Russland og Ukraina. De russiske leveransene var rettidige og til rimelige priser, og hjalp oss til å unngå mulig gjødselmangel, sier kilden i regjeringsapparatet.

  – Vinn-vinn-situasjon

  Russland og Belarus sto i fjor for over 40 prosent av global gjødseleksport (potash). Russland sørget for rundt 22 prosent av global ammoniakkeksport og rundt 14 prosent av eksporten av urea og monoammoniumfosfat (MAP).

  MADE IN RUSSIA: Russland er nå største eksportør av gjødsel til India. Foto: NTB

  – Det er en vinn-vinn-situasjon for India og Russland, sier en høytstående bransjetalsperson som forhandler med internasjonale leverandører på vegne av indiske kjøpere.

  – India fikk enkelte ganger mer enn 70 dollar pr. tonn i rabatt på globale priser. Russland fant en stor kjøper som kan erstatte europeiske kjøpere, fortsetter vedkommende overfor Reuters.

  I juni skal India eksempelvis ha kjøpt di-ammoniumfosfat (DAP) fra Russland for 920-925 dollar pr. tonn, mens andre asiatiske kjøpere betalte over 1.000 dollar pr. tonn.

  Tar Kinas plass

  Den økte, russiske eksporten har gått på bekostning av leverandører som Kina, som halverte sin eksport til India til 1,78 millioner tonn i de seks månedene fra 1. april.

  Eksporten fra land som Jordan, Egypt og De forente arabiske emirater har ifølge nyhetsbyrået også falt.

  Indias kjøp av russisk gjødsel har ifølge en annen indisk bransjetalsperson hjulpet andre importavhengige land som Brasil, Argentina, Malaysia og Indonesia ved å stagge den globale oppgangen i gjødselpriser.