<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Risikerer bot etter Grand Prix-finalen

Medietilsynet vurderer i disse dager om NRK brøt kringkastingsloven da kanalen under Eurovision-finalen i mai oppfordret seerne til å kjøpe konkurransens offisielle CD og DVD.

Publisert 24. juni 2010 kl. 07.08
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
Oversiktsbilde fra generalprøven i Melodi Grand Prix i Moskva under Eurovision Song Contest - Foto: Scanpix

Medietilsynet vurderer i disse dager om NRK brøt kringkastingsloven da kanalen under Eurovision-finalen i mai oppfordret seerne til å kjøpe konkurransens offisielle CD og DVD.Ifølge kringkastingsloven skal ikke sponsede programmer oppmuntre til kjøp eller leie av egne eller andres produkter eller tjenester, og de skal heller ikke inneholde spesielle salgsfremmende henvisninger til slike produkter og tjenester.Medietilsynet mener ifølge Aftenposten at oppfordringen som NRKs programleder Erik Solbakken kom med under finalen 29. mai, grenser til kjøpsoppmuntring, noe som vil berøre kringkastingsloven.NRK svarte onsdag på Medietilsynets vurdering. NRKs advokat Thomas Myhr forklarer at den europeiske kringkastingsunionen EBU i manusmøter har stilt krav til at programlederne skulle omtale den offisielle CDen og DVD-en i sendingen. NRK hadde derfor ikke fritt handlingsrom, argumenterer han. Han understreker også at NRK ikke får salgsinntekter fra salg av CD-ene og DVD-ene.Medietilsynets seniorrådgiver Ingvild Conradi Andersen sier at tilsynet nå skal vurdere opplysningene fra NRKs advokat, men kan ikke fastslå når tilsynet kan konkludere.- Hvis vi finner at det er grunnlag for det, vil det komme en reaksjon i form av enten bøter eller advarsler, sier hun. (©NTB)