<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sommertopp for spekemat

Vi spiser stadig mer spekemat, og sommeren er toppsesong.

Publisert 6. juli 2010
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
lead
spekemat.jpg
spekemat.jpg

- To tredjedeler av hele årsproduksjonen går unna nå i ferietiden. Spekemat er lettvint og populær sommermat, sier fabrikksjef Per Steinar Sviggum i Nortura Sogndal, ifølge en melding.Forbruket av spekemat øker. Hittil i år har butikkundene kjøpt nesten 20 prosent mer spekemat fra Gilde enn på samme tid ifjor.- En av favorittene er Sognemorr. Den har vi solgt over 60 tonn av. Det er en økning på 45 prosent, sier Sviggum.Populær nyhetNytt av året er spekeskinke i bit, som lages på Tynset.- Dette er blitt populært på rekordtid. Salget har allerede passert 50 tonn, sier fabrikksjef Geir Inge Høystad i Nortura Tynset.Spekeskinke i bit er beinfrie stykker som presses og vakuumpakkes. Deretter kan den skjæres i skiver hjemme på kjøkkenbenken.Høystad tror spekemat er blitt et naturlig alternativ når folk ønsker seg en avveksling fra grillmat i sommervarmen.Les også: Tips til en vellykket piknik- Spekefatet passer like godt i båten og på hytta som hjemme på terrassen. I ferien ønsker mange å spise festmat uten å måtte bruke lang tid på kjøkkenet. Da er spekematen perfekt, sier han.Brukes av alleDen norske tradisjonsmaten er populær i hele befolkningen.- Spekematen spises i alle landsdeler og aldersgrupper. Men senere undersøkelser har vist et oppsving også blant barnefamiliene. De yngste ser ut til å være glad i denne typen mat, sier rådgiver Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.Om lag en tredjedel av all spekemat som kjøpes her i landet kommer fra Gilde. Selskapet kommer trolig til å selge nær 4500 tonn spekemat i år. Volumet inkluderer 1000 tonn pinnekjøtt, som for det meste selges i ukene før jul.Spekepølse er mindre sesongbetont enn annen spekemat. Den spises jevnt og trutt året rundt.