<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dansk-norsk godstemning

Det populære etter jobb-stedet Café Skansen drar gjester på idyllisk beliggenhet, men viser også at de kan imponere på matfronten.

Publisert 2. aug. 2010
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
lead
Skansen.jpg
Skansen.jpg

Et friskt vindpust blåser forbi de gule husveggene til Café Skansen på Christiania Torv, og får de grønne bladkronene over uteserveringen til å risle lett. Lyden blir imidlertid overdøvet av livlig storbandsmusikk fra høytalerne, og lite minner om at det ennå bare er formiddag denne torsdagen i juli.- Jeg skjønner hvorfor folk møtes for etter-jobb-pils her, sier Long, og ser seg fornøyd rundt.Ryktene om Skansens hotspot-status har løpt stedet i forveien, men få har nevnt hvordan maten egentlig er. En småsjenert, men blid, svensk servitrise tropper raskt opp med menyer. Hun har en sterk kjøpsanbefaling på «dagens»: Stekt laks med smørsaus og gulrøtter.Short lar seg friste, men makkeren klarer ikke å la den tomatiserte fiskesuppen med uer (rød, norsk kvalitetsfisk), laks, reker og blåskjell forbli uprøvd.Urban idyllMusikken skrus etter hvert ned til et mer samtalevennlig nivå, mens solen sporadisk tifrem mellom de flortynne godværsskyene. Long angrer et lite sekund på at han ikke tok den danske kjøkkensjefens lunsjfat, hvor man får en smak av de mange gode smørbrødene med blant annet leverpostei og sild som stedet er mest kjent for, før han blir affisert av en stekepanne breddfull av nystekt omelett som havner på nabobordet. Fristelsene er mange.Fra bordene har man utsikt mot Akershus festning med tilhørende parkanlegg, husrekkene langs Rådhusplassen, Aker Brygge og en trikketrase.- Hvis jeg var turistsjef og skulle tatt ett bilde av byen Oslo, så ville jeg trolig tatt det herfra, mener Short, som gjerne kunne tatt med utenbys besøk hit hvis maten også skulle vise seg å holde mål.Smakfullt og utfordreneFiskesuppen er for en gangs skyld ikke kremet, men serveres klar - eller riktigere sagt rødgrumset av tomater og urter.Det smaker kraftig av sjø og fisk. Rekene og blåskjellene i suppen er herlig friske, og laksebitene sprudler av hvitløk og urter.Det er en modig rett å servere dette. Den kraftige uer-smaken er ikke alltid noen suksess hos dem som er skeptiske til sjømat i utgangspunktet, så det får Skansen et stort pluss i margen for.Men selv Short, som er i overkant saltglad, synes kokken har vært en smule raus med saltingen.En skvett fløte kunne muligens vært løsningen både når det gjelder smaken og det kosmetiske, samstemmer lunsjpartnerne.Dagens stekte laks er til gjengjeld prima. Den tilhørende sausen er kjemisk fri for kunstige tilsetningsstoffer, og gir assosiasjoner til noe en huslig bestemor i storform kunne ha kokt sammen. Old school.Fruktig finaleMåltidet rykker stadig oppover karakterskalaen, og det finnes ingen annen måte å konkludere på enn å prøve dessertmenyen. Den smilende servitrisen blir stadig mer utadvendt, og våger seg frempå med en artig, men høflig spøk i det hun noterer bestillingene.- For et sjarmerende og behagelig vesen! Ordene kunne kommet fra både Long & Short. Ingen sier det, men begge tenker det. Når dessertene i tillegg er både søte og fristende - en perfekt sjokolademousse og fire usedvanlig gode kuler is - er det bare å gi seg over.- Dette smaker som om det kommer fra et dyrt fransk konditori, sier Long glisende. Med det etterlates ingen tvil om at Skansen har fortjent en femmer.LONG & SHORT