<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik unngår du pengekrangel

Økonomi er en kilde til konflikt for mange par. Her er økonomenes råd for å unngå uenigheter.

Publisert 2. des. 2010 kl. 14.14
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.44
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 576 ord
par_krangle.jpg

- Det er ikke lurt å ta opp økonomi på første daten. Det blir nok oppfattet som sært. I starten er det ofte raushet og spandérbukser som preger økonomisiden, forteller forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen, til HegnarKvinner.Til tross for at man ikke trenger full økonomisk oversikt over partneren fra første stund, mener forbrukerøkonomen at det er viktig med åpenhet når forholdet etter hvert blir mer seriøst.- Det kan kanskje vise seg at det du syntes var sjarmerende spandering i begynnelsen, begynner å ta form av regelrett sløsing i hverdagen. Eller at det du trodde var en raus partner, blir en gnier når den første forelskelsen har lagt seg. Jeg tror noen får småsjokk over partnerens økonomiforståelse, påpeker forbrukerøkonomen, som mener det viktigste er at man setter opp en kontrakt senest når man flytter sammen.Ulikt syn på forbrukOgså daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, mener man bør begynne å prate om økonomi når forholdet er blitt så fast at det kan bli aktuelt å bli samboere.- En av de tingene som erfaringsmessig er utfordrende for et par, er ulikt syn på forbruk. Spesielt utfordrende kan det bli dersom den ene er forbruksorientert og den andre er spareorientert. Jeg har dessverre sett mange forhold gå i stykker på grunn av slike forhold. Dette er grunnleggende forskjeller som vanskelig lar seg forene, påpeker hun.Bergo mener at å prate sammen på forhånd er den beste måten å unngå konflikter på.- Ektepar har forsørgerplikt for hverandre, og vil ha et sterkere økonomisk fellesskap enn samboere. Da er det ekstra viktig å være økonomisk samkjørte. Samboere bør bli enige om hvilke utgifter som er felles, og opprette en egen konto for dem. Hver måned når lønnen kommer, bør begge bidra med et innskudd på felleskontoen, sier pengedoktoren, som anbefaler at hver part bidrar i forhold til netto utbetalt lønn.- Dersom et samboerpar tjener 40.000 kroner til sammen etter skatt, der hun tjener 25.000 kroner, mens han tjener 15.000 kroner etter skatt, bør hun dekke 62,5 prosent av fellesutgiftene, mens han dekker 37,5 prosent, sier Bergo.Opprett felleskontoJørgensen tror konflikter vil unngås om begge har trygghet rundt felles økonomi, noe som betyr at begge også bør ha en viss oversikt over den andres økonomi.Forbrukerøkonomen mener at man ikke nødvendigvis behøver å blande økonomiene helt, men synes det kan være lurt å ha en tydelig fellesdel, med for eksempel en felles konto til de avtalte utgiftene.- En kjerne til konflikt er når økonomien er svært ulik. Den ene har råd til "alt", mens den andre kun har råd til det mest nødvendige. Jeg mener man må ha respekt for at den som tjener mest ikke skal dele alt, men samtidig må den med mest romslig økonomi vise en viss raushet i forhold til sin kjære om forholdet skal være harmonisk, sier Jørgensen.Hun påpeker at det i starten av et forhold er naturlig å dele likt på utgiftene, men at grensene mellom "mitt og ditt" etter hvert viskes ut.- En felle å gå i er at det etableres et mønster der den ene betaler på de faste utgiftene til bolig og bil, mens den andre sørger for innkjøp av mat, klær, gaver, kos og pynt til hjemmet. Kommer man opp i et brudd uten samboerkontrakt, vil det være vanskelig for den som har betalt "kosen" å peke på hvor pengene har blitt av, sier Jørgensen, og påpeker at det da er lettere for den som har betalt på boligen å peke på opparbeidede verdier.