Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener mange slankeråd bygger opp under myten om at man nærmest må begynne et nytt liv for å lykkes.- Det er ikke riktig, og for mange er det et godt nok mål bare å stanse vektoppgangen, sier Andersen.- Mange av slankerådene er svært ambisiøse med mye trening og strenge dietter. Fint, men feil hvis man ønsker å hjelpe og inspirere mange. Lista legges for høyt, fortsetter hun.Andersen tror mange gir opp før de har begynt, fordi slankeguruer, treningsprofeter og media gir et inntrykk av at livsstilsendring er nødvendig.- Det er det ikke, sier hun, og fortsetter:- For mange vil en god start være å hoppe over annenhver kake, bolle eller porsjon med pommes frites. For å lykkes på sikt, må man begynne i det små. Enkle endringer i spisevaner og innføring av hverdagsaktivitet. Gå litt mer. Finn påskudd til å bevege deg - både inne og ute. Reis deg litt oftere fra stolen for å hente noe, og gå når du skal i butikken.Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad innen samfunnsernæring. Hun har tidligere jobbet for Tine BA som ernæringskonsulent, før hun i 2003 lanserte SomeBody.no. Her har hun samlet næringsinnholdet i alle norske matvarer i et kostholdsprogram. Du kan rangere ditt eget kosthold og raskt finne kaloribombene og fornuftige alternativer.- Bytt den vanlige med den magreHun peker på at vekt handler om kalorier. Ønsker du eksempelvis salami på maten, har du 21 varianter å velge mellom - alt fra 7 til 46 kalorier i èn skive.- Den danske har flest kalorier.Men la oss sammenligne en "vanlig" salami med en mager utgave.- Hvis du spiser fire skiver salami hver dag og bytter den vanlige med den magre, sparer du kroppen din for 3,4 kg på et år, opplyser Andersen.- Så enkelt?-Ja, og hvis man greier å kose seg uten chips, er det betydelig mer å hente. Èn pose med chips inneholder ca 75 prosent av dagsbehovet for kalorier. Det er enkelt å gjøre noe med vekten, hvis man ikke gaper for høyt. Og for ofte. Særlig med litt bevegelse i tillegg.- Man trenger ikke trene til maraton for å komme i bedre form, legger hun til.