<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Da vil du lykkes i lederjobben

- En lederstilling for prestige, makt eller penger, vil sjelden føre frem, påpeker karriereveileder.

Publisert 20. sep. 2011 kl. 10.49
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.18
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 720 ord
karriere_kvinne_sjef.jpg

Du har jobbet målrettet både hardt og lenge, og nå er tiden inne for å ta neste steg. Du vil lede andre. Med nytt pågangsmot og med en stor porsjon selvsikkerhet er du nå klar til å markere deg som leder og vise omgivelsene at du er verdt tilliten.Men sakte men sikkert sniker hverdagen seg inn...- Tilværelsen som man kjente, endres i takt med nye utfordringer og evnen til å tilpasse seg disse. Vektskålen som tidligere bestod av karriere, familie og personlig tid kommer helt ut av balanse og karrieren tynger mer enn tidligere antatt. Den nye tilværelsen gir grobunn for en rekke stressrelaterte følelser som trigger både kropp og sinn, sier Vibecke M. Garnaas i ATG coaching til HegnarKvinner.Hun har sett usikkerhet vise ansikt og negative tanker som setter spor.- Forventningspresset man opplever resulterer i flere og flere vanskelig situasjoner, og valgmulighetene minskes i takt med presset, samtidig som det å bestemme seg blir en større utfordring enn nødvendig, sier Garnaas.De rette egenskapeneI jobben som karriereveileder møter Garnaas stadig flere som sliter med balansen i livet.- Kjennetegnet er karrierekvinner som opplever vanskelige situasjoner på flere områder i livet hvor deres personlige verdier ikke blir ivaretatt på en sunn måte, sier veilederen.- Verdigrunnlaget vårt endres i takt med vår egenutvikling, slik at det som en gang motiverte oss ikke lenger fungerer, og payoff-en synker i takt med endringene som skjer, fortsetter hun.Spørsmålet er hvordan man kan klare å unngå en slik situasjon:- Fundamentet hos en god leder finner vi i personens personlige verdier og evne til å verdsette disse i seg selv og i andre. Dette er med å avgjøre om personen har de rette lederegenskapene for å lykkes i jobben, sier Garnaas.Det kan ifølge veilederen derfor diskuteres om lederegenskaper er noe man kan tillære seg eller om det er personrelatert på samme måte som DNA.- Det er ikke gitt at en person med inngående, faglig kompetanse vil være en god leder basert på kompetansen alene. Det er avgjørende at lederen innehar de grunnleggende verdiene som bedriften er bygd på, påpeker hun.Når det gjennomføres større endringer i konsernledelsen - og da spesielt i form av nye eiere - så opplever man ofte at topplederen forsvinner ut.- Dette er en del av fornyingsprosessen og er ofte nødvendig for at bedriften skal få fullført de endringene de ønsker. I de tilfeller hvor lederen blir sittende på tross av disse endringene, så blir samarbeidet ofte kortvarig på grunn av interessekonflikter, sier Garnaas. Hun mener årsaken kan relateres tilbake til verdigrunnlaget til bedriften og lederen sin evne til å verdsette disse i seg selv.Hvorfor lede?Ifølge Garnaas er det viktig med personlige ambisjoner relatert til karriere, men det er vel så viktig og bevisstgjør seg selv på hvorfor man ønsker en lederstilling.- En lederstilling for prestige, makt eller penger, vil sjelden føre frem og det vil til slutt slite deg ut. Påtar du deg en lederstilling hvor dine personlige verdier ligger til grunn og med ambisjoner om å oppfylle disse, ja så er sjansen større for at du blir tilbytt jobben og viktigst av alt at du trives i den.- En konsekvens av dette vil være en mer balansert hverdag, hvor ting som tidligere var sekundære blir en del av hverdagen igjen, fortsetter hun.Bevisstgjør deg selv ved å svare utdypende på følgende spørsmål:A:Skriv ned hva som er viktig for deg i forbindelse med karrieren og hva som må være tilstede for at du skal kunne trives i jobben.Lurer du på om du har "ledergenet"? Svar på følgende spørsmål:B: Hva er intensjonen med en lederstilling?Hva vil en lederstilling gi meg?Hva ønsker jeg å oppnå med en lederstilling?Hva kan jeg bidra med i jobben som leder?Hvilke likhetstrekk er det mellom mine personlige verdier og bedriftens verdier?Hva er jeg villig til å gi for å nå målet som leder?- Legg merke til om svarene du fikk under punkt A samsvarer med svarene i punkt B. Det skal være en link mellom disse. Motivasjonen din skal være intern basert fremfor ekstern basert, sier Garnaas, og avslutter:- Søken etter den perfekte lederstillingen starter med deg og dine verdier. Påvirkningskraften som skapes vil gjenspeile seg hos de ansatte og i takt med denne styrke troverdigheten din som er nøkkelen til et godt samarbeid. Alt starter med deg. Det er du som avgjør resultatet!Les også: Én av tre menn vil ha kvinnelig sjef