- Hvorfor heter egentlig denne plassen Nordpolen?Lunsjanmelderne er på sin første utflukt til Sandaker, et strøk av Oslo som ikke akkurat er overstrødd med gode lunsjsteder, selv om det ligger noen respektable foretak i egnen. Restaurant Victor har ligget vendt ut mot plassen her i drøyt 20 år, men fikk en ansiktsløftning i februar da det kom inn to søstre på driftssiden.Akkurat i dag er bord og stoler fra uteserveringen stablet opp utenfor vinduene, og stedet ser ganske stengt ut.Quiche? Nei- Nei, det er visst åpent her likevel, sier Short etter et fast rykk i dørhåndtaket.Første del av restauranten er et uformelt cafélokale med bardisk og slitte lenestoler. Lenger inne mot kjøkkenet ligger en avdeling med hvite duker og pent bestikk myntet på middagsgjestene.Servitøren er hjelpsomheten selv, og kommer raskt med brød og en skål aïoli.- Når brødet nesten kleber seg til tennene, så vet du at det kommer rett fra ovnen, sier Short fornøyd.Men jo, det er påfallende mørkt her inne, selv etter at øynene har vent seg til lysforholdene.En gjeng amerikanske jenter har likevel funnet veien inn, og får etter hvert følge av noen flere lunsjhungrige karer uten slips. Den kortfattede menyen lover alt fra de vanlige salatene, via dagens pasta, til mer proteinrike alternativer.- Er det ok å ta en quiche? prøver Long.- Not for a dude , lyder svaret.Ikke oppsiktsvekkendeAnmelderne bestemmer seg til slutt for de to mest robuste rettene, fransk fiskesuppe og steak sandwich. De kommer på bordet innen rimelig tid.- Hmm. God safransmak, sier Short.I midten av bouillabaise-skålen hans er det lødd opp en liten vulkan av grønnsaker og sjømat, med aïoli rennende ned langs siden som en gul lavaelv - alt pent tilberedt.Borte hos Long er et langt stykke entrecôte dandert over en brødskive, med et lag sennepsmarinert spisskål imellom, samt en enkel salat og ovnsstekte poter på siden.Reaksjonene lar vente på seg, ettersom maten ikke evner å sende noe som ligner på sjokkbølger gjennom forsamlingen.Ujevn biff og sjømatMidtveis i måltidet byttes tallerkenene, etter at Long har brukt en stor del av måltidet på å kaste lengselsfulle blikk på Shorts suppe.- Safransmaken er god, men det er langt til Marseille, sier Long, som ikke er overvettes imponert over de uferske, ferdigpillede krepsehalene.Anmelderne er skjønt enige om at akkurat dét er noe som det må bli slutt på, men de er ellers jevnt over fornøyde med prestasjonen - som inkluderer noen meget gode kamskjell.- Ba du spesifikt om å få biffen rå? spør Short, mens han tygger litt ekstra på en bit som ikke er blant de møreste.Han savner den robuste entrecôte-smaken og en skikkelig stekeskorpe.- Den delen jeg spiste var temmelig gjennomstekt, men de kunne med fordel brukt et mer velhengt kjøttstykke, sier Long.Dandy saltbøsseDessertmenyen er enda mer kortfattet enn hovedmenyen, og består av brownies og belgiske vafler med vaniljeis.Anmelderne tar en av hver, akkompagnert av sommerens siste jordbær.Long mener sjokoladekaken smaker forbløffende likt den som serveres i kantinen hos Hegnar Media på fredager (og det er for øvrig ikke noe dårlig skussmål).- Belgiske vafler pleier ofte å være harde og smørtunge, men denne var lett som en norsk vaffel, sier Short som hadde fryktet en mektigere avslutning på måltidet.Et klart pluss med besøket er de svært blankskurte og godtluktende toalettene, samt noen ekstremt stilige små porsjonsbokser med Maldon-salt som hver av anmelderne fikk med seg et eksemplar av.- Tenk så snobbete å komme i middagsselskap med denne her på innerlommen, sier Long fornøyd:«- Skal jeg Dem sende saltet?»«- Nei ellers takk, jeg har med mitt eget.»LONG & SHORTRestaurant VictorDe virker som er en raus og imøtekommende gjeng, de som driver denne lille restauranten på Nordpolen. Mye er allerede på plass for at stedet skal hevde seg blant de byens bedre, med pene lokaler, effektivt personale og en god men overkommelig meny. Den ville tatt enda et langt steg videre med en mer kresen seleksjon av råvarene.Terningkast: 4Sted: Grefsenveien 6, OsloPris lunsjretter: 137-229 kronerTid: 14 minutterÅpner for lunsj: Kl. 11.00.Besøkt: 13. september 2011