<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Da lykkes høyt utdannede best

Kunnskapsarbeidere trenger mer aktiv ledelse enn andre, viser doktoravhandling.

  Publisert 12. des. 2011 kl. 09.02
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.09
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 207 ord
  jobb.jpg

  Fredag disputerer dataingeniør Alexander Sandvik med en doktorgrad der han har sett på hva slags form for ledelse som fungerer på høyt utdannede mennesker, skriver Dagens Næringsliv.- Jeg fant at mennesker som bedriver høy grad av kunnskapsarbeid i jobben lykkes best hvis de har en transformerende leder. Det vil si en leder som evner å koordinere de ansatte mot bedriftens mål og som bedriver en aktiv form for ledelse, sier Sandvik til avisen.I arbeidet med doktoravhandlingen har han gått inn i to norske bedrifter, henholdsvis i oljebransjen og innen telekombransjen og benyttet seg av kvalitative intervjuer kombinert med spørreskjemaer til både sjefer og ansatte.- Jeg fant ut at de lederne som lykkes, er de som driver det vi kaller transformasjonsledelse. Det handler om å greie å skape en felles visjon og appellere til det emosjonelle og følelsesmessige hos de ansatte, forklarer Sandvik til DN.Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia, er glad for at noen endelig forsker konkret på hva slags ledelse som er mest effektiv overfor kunnskapsarbeidere.- Det var lenge en oppfattelse om at kunnskapsarbeidere er selvstendige og at de klarer seg selv. Men jeg tror at den type ledelse de trenger handler om å bli sett, og det trenger vel alle ansatte, sier Chaffey til DN.