<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gründerintervjuet

Live Landmark har tjent 10 millioner kroner på trening for ME-pasienter. Det er det mange som ikke liker.

Publisert 19. des. 2011 kl. 09.14
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.09
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 968 ord
landmark.jpg

I underetasjen av et rehabiliteringssenter utenfor Oslo står Live Landmark. Hun prater, gestikulerer, svarer på spørsmål og demonstrerer. Gjennom de siste fire årene har hun stått slik over 100 ganger.Pratingen, gestikuleringen, svaringen og demonstreringen har innbrakt fru Landmark den nette sum av 10 millioner kroner.KollapsenEventyret begynte i 2008, marerittet mye tidligere. To år før hun startet den innbringende virksomheten tilbrakte hun det meste av sin tid alene i et mørkt, stille rom.Hun var i et vorspiel før et bryllup da hun kollapset første gang. Med lungebetennelse og 40 i feber ble hun innlagt på Bærum sykehus. Noen uker tidligere hadde hun kommet hjem fra en langvarig ferie i Mexico med en alvorlig allergisk reaksjon.- Mens jeg lå på sykehuset og fikk medisiner, selvmedisinerte jeg med Kortison mot allergien, uten å si noe til legene. Det var selvfølgelig galskap, men det visste jeg ikke da.Da hun ble utskrevet skulle hun tilbake til journalistkarrieren i VG. Hun hadde dårlig samvittighet for å være borte, og gikk på jobb til tross for sykemeldingen. Konstant utslitt brukte hun kaffe og sjokolade for å holde seg i gang. Da hun fulgte Erna Solberg en dag på jobben, ble Landmark selv liggende på sofaen for å samle krefter mens Høyre-lederen sto på talerstolen.Det fantes en grense for hvor lenge hun kunne kjempe mot sin egen kropp. Så fikk hun diagnosen: ME.- Etter at psykiatere og psykologer ikke fant noe psykisk galt, kastet jeg meg på alternativgaleien. Jeg gikk på så mange dietter at jeg ikke kunne spise noe annet enn brokkoli, riskaker og et arsenal av kosttilskudd.Hun prøvde alt hun kom over, men ingenting hjalp. Det ble ikke bedre av det hun kaller egen sykdomsfremkallende adferd.- Perfeksjonisme og press kjørte meg i grøfta. ME-foreningen fortalte meg at jeg kunne bli liggende på et mørkt rom i årevis, at sykdommen var like alvorlig som AIDS og at jeg kunne dø av den. Snakk om hjelp til å bli bekymret for fremtiden!London CallingDet ljomer i ringeklokken i villaen på Oslos vestkant, og hunden er den første som reagerer. Bjeffende kommer den løpende mot døren før eier Live Landmark kommer for å åpne.Etter noen timer med overtalelse har hun gått med på å la seg intervju. Hun er livredd for å bli hengt ut som kvakksalveren som blir millionær på desperate ME-pasienter, og understreker gang på gang at kurset er «trening på kognitive teknikker». Når hun først går med på å bli intervjuet, finner hun det tryggest å møtes hjemme i sin egen stue, der hun byr på sjokoladenøtter, børek og kanel-te.Så snart hun har åpnet døren og ønsket velkommen får hun kalde føtter.- Dere skal vel ikke lage en sånn hjemme hos-reportasje? Litt sånn «Hunden bjeffer mot døren og Live kommer for å åpne»?Mens stuen er badet i det melankolske sollyset fra en skyfri og snøfri vinterformiddag forteller Landmark hele historien om hvordan hun ble frisk.- Til slutt hørte jeg om et kurs i London som mange skulle ha blitt friske av. Det oste av hjernevask og humbug-alarmen durte. Men jeg tenkte ikke lenger på å bli frisk. Håpet var å oppleve en dag uten smerter.Er man hardt rammet av ME er det ikke verdens enkleste sak å komme seg til London. Hun lå bak i bilen på vei til flyplassen, der hun ble båret over i rullestolen og trillet inn på flyet der hun måtte benytte en hel benkerad for å kunne ligge.Vel fremme i London, tok det ikke lang tid før hun så resultater av kurset, The Phil Parker Lightning Process.- Etter fire timer med kurs hadde jeg fått en annen forståelse av tilstanden min. Jeg var i stand til å gå ut for egen maskin og skeiet ut med å spise vanlig mat på restaurant. Jeg ringte barna og sa at nå er mamma frisk. Det stemte ikke helt, jeg hadde en lang rekonvalens foran meg, men var godt i gang.Etter kurset var over startet hun på den ettårige utdannelsen for selv å bli Lightning Process-instruktør. I august 2008 var hun arbeidsfør og symptomfri og klar for en ny karriere.Etter kort tid hadde hun flere måneder lange ventelister. Da 2009 var over, satt hun igjen med nesten fem millioner kroner. Et tredagers kurs koster 15 000 kroner.Omstridt behandlingSom Finansavisen kunne vise lørdag 3. desember, er ME en sykdom det stormer rundt. Få har fått merke det bedre enn Live Landmark. For de bloggende ME-aktivistene som mener at ME er en biologisk sykdom som bare kan behandles med medisiner, er Live Landmark den rake motsetning og et yndet hatobjekt.Motstanderne av behandlingsmetoden Lightning Process mener at Landmark gir pasientene skylden for sin egen sykdom og får dem til å tro at det er deres egen skyld hvis de ikke blir friske eller får tilbakeslag. Dessuten hevdes det at hvis man blir frisk med Lightning Process er det fordi man ikke hadde ME til å begynne med.- Når dere sier at man «gjør» sine egne symptomer, betyr det at man selv har skylden for at man er syk?- Ingen er skyld i sine egne symptomer. Når vi sier at de gjør symptomene, er det for å minne om at man kan påvirke egne tanker og følelser knyttet til symptomene.- Kan det være slik at de som blir friske ikke har ME, men en psykosomatisk lidelse?- Det kan godt hende det. I så fall tilhører jeg den gruppen. ME-foreningen hevder at det er for mange som får diagnosen ME, og at problemet er at ikke alle bruker de samme strenge diagnosekriteriene. Da er det en tankevekker at jeg faktisk oppfylte kravene til å få diagnosen ME ut fra de såkalte Canada-kriteriene, som pasientforeningen har jobbet for. Jeg er ydmyk for at det er mye vi ikke vet.GründerintervjuetSelskap: Livelandmark.noForretningsidé: Hjelpe folk med fysiske plager til et bedre livAmbisjon: Lære folk å ta ansvar for egen helseFinansiering: Oppsparte midler