<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Løvetann-mammaen

Det startet med én løvetann, men har nå vokst til over 35 ansatte som aldri er syke.

  Publisert 12. mars 2012 kl. 13.49
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.02
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 979 ord
  Merete Anfinnsen - Foto: Finansavisen

  Vi møter Merete Anfinnsen i en kantine på Frysja i Oslo. Kantinebestyreren får en klem og Anfinnsen gir henne tilbud om massasje. Hun gnir seg forsiktig i nakken og stråler som en sol da hun takker ja.- Det er viktig å ta vare på de ansatte. Jeg vil jo ikke at de skal være syke. Og det vil ikke de heller, forklarer Anfinnsen og sender kantinedamen et varmt smil.Multinasjonalt selskapFor 13 år siden startet hun «Løvetann kantinedrift & catering», og de første årene var kontoret i en krok under trappen hjemme.Nå heter selskapet Løvetann AS og har vokst til over 35 ansatte fra 11 ulike nasjoner. Totalt drifter løvetennene drøyt 20 kantiner i Oslo og omegn.- Men cateringdrift sluttet jeg med. Jeg jobbet døgnet rundt syv dager i uken, men på grunn av et stort svart marked, ble det uholdbart å manøvrere hvitt. Derfor besluttet vi å fokusere på kantinedrift.I dag omsetter Anfinnsen for i overkant av 1 million kroner i måneden og sitter igjen med rundt 15 prosent på bunnlinjen .På kvinnevis vil hun ikke ta all æren for veksten selv.- Jeg synes ikke jeg har vært så tøff eller tatt så stor risiko, og har hatt stålkontroll på kostnader fra første dag. Jeg har vokst sakte, men sikkert. Dessuten vet jeg hvordan det ikke skal gjøres, sier hun og gjør en kunstpause.Anfinnsen har fagbrev som servitør, handelsbrev, hotellhøyskole og har en ingeniørutdanning i husbyggingsteknikk. Sistnevnte kunnskap har hun aldri omsatt i praksis.Hun flyttet fra Stavanger til Oslo og fikk jobb på restauranten Ludvik - den nå nedlagte restauranten med elghodet på veggen i gamle Torggata bad.- Det var en utradisjonell restaurant som har lært meg at det kan være vellykket å bevege seg utenfor fastlagte rammer. Deretter fikk jeg jobb som avdelingsleder i et stort firma som drifter mange hundre kantiner. Og det ble en rystende opplevelse, sier Anfinnsen.Hun fikk kjenne på kroppen hvordan man ikke skal behandle kunder og medarbeidere, og måtte til slutt finne på noe annet.- Jeg nærmet meg 40 og følte at jeg begynte å bli for gammel til å søke andre jobber. Det var derfor både med nød og lyst jeg begynte for meg selv. Men når sant skal sies, så passer jeg nok best til å være leder.Tro kan flytte fjellMed en ukuelig tro på at tro kan flytte fjell, og at man får til det man virkelig vil, valgte Anfinnsen å starte sitt eget kantinefirma.- Jeg vurderte mange kreative alternativer, men tenkte at det var best at jeg startet med noe jeg virkelig kan, og valgte å bli ved min lest.Om hun ikke skulle lykkes ved første forsøk, visste gründeren likevel råd:- Hvis jeg ikke fikk det til, skulle jeg gå med morgenavisen. Man klarer seg alltid.Men hun slapp å spe på inntekten med avisrutelønn. Antall ansatte vokste fort, og jungeltelegrafen fungerte uten skurr på linjen.Under 2 prosent sykefraværAnfinnsen går igjen bort til sin medarbeider og lurer på hva hun kan gjøre for henne.- Massasje er alt jeg trenger, men takk for at du spør. Jeg er nødt til å jobbe og være i bevegelse. Da holder jeg meg frisk, sier den vietnamesiske kantinebestyreren.- Vi har et ekstremt lavt sykefravær. Mine ansatte har en høy terskel for å være hjemme, og innimellom må jeg beordre dem til ikke å komme på jobb. De fleste jobber alene og føler et stort ansvar for sin egen kantine. Den sterke eierskapsfølelsen gjør at de helst vil på jobb, sier gründeren.- Hva er hemmeligheten bak det lave sykefraværet?- I stor grad handler dette om omsorg og frihet under ansvar. De får fri hvis de spør i tide. Jeg vil heller det enn at de tar en «tredagers». Og alle er med å prege jobben sin. I nært samarbeid med kunden velger de selv hva de skal servere og hvordan de skal gjøre det.Dessuten sørger Anfinnsen for at de får blomster hver bursdag, gir tilbud om manuell terapi, massasje og fotsoneterapi. Hun sponser trening, og innimellom leier hun bassenget på Radiumhospitalet eksklusivt til sine løvetenner. Hver annen måned samles alle til sosialt innhold og faglig prat.- Jeg har fokus på forebygging, og har også et ansvar for å gi oppmerksomhet til dem som faktisk er på jobb, og ikke bare til dem som er syke.Mentalverksted- Hvor er du om fem år?- Ambisjonen er å ha en blomstrende virksomhet med drift av kantiner, resepsjoner og kursvirksomhet. Jeg har akkurat startet Mentalverksted AS i nyoppussede lokaler på Grefsen hvor målet er å utveksle kunnskap og ideer. Lokalene skal jeg også leie ut til kurs- og konferansemarkedet.Løvetanngründerens mål er også å doble antall kunder og omsetningen i løpet av fem år.- Er det tilfeldig at du har ansatte fra så mange deler av verden?- Nei. Jeg er delvis vokst opp i Tanzania. Det har gjort meg åpen for andre kulturer. Det er ikke så viktig hvor mennesker kommer fra, bare de oppfører seg ordentlig. Samtidig handler det også litt om tilgang på arbeidskraft. Men det er viktig ikke å få for mange fra ett land. Det skaper ubalanse i bedriften, sier Anfinnsen, og innrømmer at hun har litt ubalanse likevel. Hun har bare én mann på lønningslisten, men ønsker seg flere.Noen av løvetennene er rekruttert gjennom NAV sitt rehabiliteringsprogram, og Anfinnsen har god erfaring med det. Den eldste var 66 ved ansettelse.- Det har ikke tatt lang tid før de med stolthet og stor ansvarsfølelse driver kantiner. Ikke har de fravær heller, og de nekter å slutte før de har fylt 70!- Hva er historien bak firmanavnet?- Løvetann oppfattes av mange som ugress, men hadde de visst hva den kunne kurere, hadde de nok endret syn på den vakre, standhaftige vårblomsten. Den klippes ned og kommer opp igjen og igjen. Den gir seg ikke så lett.GründerintervjuetSelskap: Løvetann ASForretningsidé: Drift av kantinerAmbisjon: Omsette for 25 millioner kroner og ha 60 ansatte om fem årFinansiering: 100 prosent egenkapitalEiere: Gründeren selv