<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgradert funkis-lunsj

Designerne på DogA har mistet sin hyggelige kafe, men har fått en langt bedre restaurant i stedet.

Publisert 19. mars 2012
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 797 ord
lead
Kafé Transformator - Foto: Finansavisen
Kafé Transformator - Foto: Finansavisen

Og så var de her plutselig igjen.Det er ikke mange månedene siden Finansavisen besøkte designghettoen «DogA» sist. Den gang var det for å anmelde Elvebredden Restaurant, som bød på en helt midt på treet lunsjopplevelse.Forventningene er desto større til Kafè Transformator. Det er visst Sult-gjengen som står bak transformasjonen.Koselig med utsiktDen tydeligste forskjellen fra sist, er at kjøkkenet er åpnet opp så gjestene kan se på mens de unge kokkene romsterer med grytene.Borte er også de oransje skilleveggene i spisesalen og de limegrønne designersofaene fra 2000-tallet, men de har heldigvis beholdt bordene og de lekre Scandia-stolene.En kelner er raskt på pletten og deler ut menyen. Den er kort, men fristende, og overstrødd med lovord om de ferske, norske råvarene. Anmelderne tar like godt dagens fiskesuppe og dagens Hausmann - begge til under hundrelappen.- Det er mulig det er våren og den syrlige alkoholfrie eplesideren som snakker, men dette må kanskje være byens mest sjarmerende utsikt, mener Short og kikker ut av vinduet.I de slake gressbakkene ned mot den slyngende Akerselva er det allerede nyanser av grønt å spore. På en trestamme ved bredden, halvt skjult bak ennå nakne pilegrener, sitter et par tett sammen. Men fra denne avstanden er det umulig å si om de nyter vårsolen eller bare holder på å sette et skudd heroin.Råvarer i hovedrollenDe trenger ikke vente lenge på hovedrettene, og Short blir umiddelbart imponert over fisken.- Jeg er jammen ikke sikker på om jeg har spist lysing før. Den heter i alle fall ikke «lysing» der jeg kommer fra, sier han og deler stykket med gaffelen. (Det viser seg senere at det korrekte navnet er «kolkjeft».)Short mener det smaker som fersk torsk, men med et kledelig hint av skalldyr, rødspette eller noe i den retningen. Tilbehøret er også pent tilpasset den milde fiskesmaken: luftig potetmos uten noen eksotiske krydder eller fiksfakserier, samt en frisk salat med spirer og skiver av hjemmesyltede rødbeter på toppen. Det eneste ankepunktet er at fisken er ørlite grann for lenge kokt.- Jeg snakket nettopp med en engelsk kokk som mente at det norske kjøkken var temmelig unikt i verdenssammenheng, og hadde klare fellestrekk med det japanske. Nettopp fordi råvarene ofte står så til de grader i sentrum, messer Short over asjetten.- Jo, han er kanskje inne på noe, mener Long.- Bare tenk noen norske klassikere. Ta skreimølje for eksempel: blodfersk torsk, smør, flatbrød, melne poteter, kanske et par gulrøtter, og lever og rogn for dem som liker det. Det er jo nesten bare råvarer, og likevel så utrolig godt!KjøpebrødLong er også godt fornøyd med sin kremede fiskesuppe, selv om det medfølgende brødet neppe er hjemmelaget.- Nei. Ikke så mye å pirke på her heller. Fisken er fersk, kraften er god og grønnsakene fine og sprø. Definitivt en av de beste fiskesuppene jeg har spist på en god stund, oppsumerer Long.- Heldigvis har de ikke falt for fristelsen til å bruke laks i den, slik mange har for uvane, sier Short.- Ja det er faktisk sant. Da ender det ofte med at hele suppedasen smaker mest laks, istemmer Long.For enkelhets skyldRabarbragrøten er dessverre ikke helt ferdig ennå. Litt skuffende for Long, som for alvor har begynt å drømme om sommer. Men her er nok av andre friske fristelser - blant annet en dessert med det illevarslende navnet «Journalistens favoritt».- Jeg vil helt klart anbefale den, hvis dere ikke har prøvd den før, mener servitøren.Den består av nyrørt bringebær- eller skogsbæriskrem, og har etter sigende fått hederlig omtale fra flere andre matanmeldere.- Litt kjipt at de ikke hadde alt på menyen, mener Short.- Det er jo på en måte et kvalitetstegn også. Det må jo bety at de faktisk lager dem hver dag, innvender Long.SoftisIsen blir presentert i en bred dessertskål- Dette er jo nok et eksempel på det jeg nettopp snakket om: Friske bær, fløtekrem og vanilje - nydelig i all sin enkelhet, sier Short fornøyd, både med smaken og sin egen observasjonsevne.Det merkes litt på smaken at bærsesongen er noen måneder unna, men selve iskremen upåklagelig, og lett og luftig for å være hjemmelaget. Et syrlig anstrøk, muligens av crème fraiche, står fint til de søte bærene.- Men det er en litt uvant måte å spise is på, sier Long, og sikter til den litt-for-rennende-softis-aktige konsistensen.- Den må kanskje være litt løs hvis de skal klare å røre inn bærene uten å ødelegge dem. Men alt tatt i betraktning er Transformator en kraftig forbedring fra forgjengeren, mener Short.Kafé TransformatorDen litt kantinepregede Elvebredden Restaurant i Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) har fått nytt navn og et kjøkken med merkbart høyere ambisjoner. Menyen lener seg nå tungt på gode norske råvarer, og skal man dømme etter klientellet, har stedet allerede blitt en hit i arkitekt- og designerkretser.Terningkast: 5Pris lunsjretter: 98-149 kronerTid før maten kom: 13 minutterBesøkt: 13. mars 2012