<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tjen 10.000 raske i påsken

Dropper du hytta i påsken? Forbrukerøkonom gir deg sine beste sparetips i høytiden.

  Publisert 29. mars 2012 kl. 09.10
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 379 ord
  Foto: Scanpix

  - Lei ut hytta da vel og tjen 10.000 raske, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl.Nærmere to av fem skal ikke bruke hytta i påsken går det frem av en fersk undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for DNB.- Folk drar ikke lenger på hytta i alle ferier, de har andre ting å gjøre eller de vil oppleve noe annet, sier Sandmæl og henviser til en tidligere undersøkelse som viser at hytteeiere i Norge bruker hytta bare to til fire uker i året.Hun påpeker at det er flere årsaker til hvorfor folk generelt sett bruker hytta lite.- Dette avhenger av blant annet om du har vinter-, sommer- eller helårshytte. I tillegg kan barns fritidsaktiviteter kapre mange helger. Det har også blitt billigere å reise til utlandet, og flere blir derfor fristet til å oppsøke spennende storbyer og varmere strøk.Få balanse i regnskapet Forbrukerøkonomen minner om at jo mindre du bruker hytta, jo høyere blir prisen pr. opphold.- Det å eie en hytte er dyrt i seg selv. En hytte med markedsverdi på rundt en million kroner vil koste deg rundt 58.000 kroner i året, ifølge hyttekalkulatoren på dinside.no. Det kan derfor lønne seg å leie ut hytta for å få en bedre balanse i hytteregnskapet, sier Sandmæl.Bruker du hytta jevnlig kan du leie den ut for 10 000 kroner per år skattefritt. Overstiger leieinntektene dette beløpet, skattelegges 85 prosent av det overskytende beløpet. Denne inntekten skattelegges som kapitalinntekt med 28 prosent.Kostnader som er knyttet til selve utleien er fradragsberettiget, men vanlig vedlikehold av eiendommen får du ikke fradrag for.- Bruker du ikke hytta selv, men leier den ut mesteparten av året, skal hytta regnskapslignes. Da blir hele inntekten minus utgifter relatert til utleievirksomheten skattelagt med 28 prosent, opplyser Sandmæl.Eksempler på utgifter som kan fradragsføres er vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme - dersom de er inkludert i leien.Forbered hytta til utleieSandmæls tips til de som skal leie ut hytta er å inngå en skriftlig leieavtale og ta et depositum for dekning av eventuelle skader.- Ha gjerne et privat preg på hytta, men ikke personlig. Fjern verdifulle gjenstander og gjør plass til at andre skal bruke hytta. Lag gjerne en inventar- og vaskeliste. Sjekk også om forsikringen gjelder når hytta leies ut, råder forbrukerøkonomen.