<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solnedgang på Skansen

Café Skansen er en fryd i solskinnmed kald øl. Når både solen og ølet erfraværende, blir det lite moro igjen.

Publisert 30. juli 2012
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 701 ord
lead
Café Skansen - Foto - Finansavisen
Café Skansen - Foto - Finansavisen

I enden av en uendelig rekke med eldgammel murstein ligger en eggeplommegul bygning og soler seg i strålene som feier over Pipervika og Kontraskjæret. Café Skansen ligger i det som ville vært skyggen av den gamle funkisperlen Restaurant Skansen, om ikke byantikvaren hadde besluttet at denne skulle jevnes med jorden en gang for 40 år siden.Café Skansen, som åpnet dørene først i 2008, er et yndet sted for etter jobb-pils. I sommerhalvåret er det også et naturlig sted for turister, med sin store, solfylte uteservering og nærhet til havnen.Været er imidlertid fuktig og skiftende denne juli-dagen, så Long & Short finner seg et bord innendørs.- Dette stedet minner meg om en bar fra en Jo Nesbø-bok, sier Short, og nikker mot vinglassene som henger opp-ned over bardisken.Friske eggNå er kanskje ikke Jo Nesbø et av de fremst eksemplene på forfattere som fremmer den norske matkulturen i sine bøker. Det gjenstår å se om det finnes andre grunner til å oppsøke det mørke wienerinteriøret enn for Harry Holes favorittdrikk.De to er likevel ved godt mot når menyene finner veien til bordet. Servitøren er blid som sommerdagen selv, og kommer gjerne med anbefalinger. Short ønsker seg egentlig et biffsmørbrød, men servitøren rynker på nesen og foreslår heller en omelett.- Den er laget fra bunn, kvitrer hun.Long har for lengst sett seg ut skagenrøren, og valget blir enkelt når servitøren anbefaler samme rett, før hun svinser videre til neste bord.- Hva mente hun med det? «Fra bunnen»? Det skulle vel bare mangle - hvordan lager man ellers omelett på en restaurant? Med frysetørret eggepulver?, undrer Long etter at den forklekledde har forlatt bordet.RognerbadetDet tar ikke lang tid før en haug med majoniserte reker og krepsehaler på en seng av grønne blader dukker opp. Like før har usedvanlig saftig brød med fransk smør inntatt orkesterplass. De to diskuterer hvorvidt de små, papirpakkene med smør skyldes franske preferanser eller Tines smørkrise 2.0.Sammen med skalldyrrøren kommer også en liten stekepanne med en omelett like gul som restaurantens utside. Den er dekket av en oppskåret tomat og tre tykke skiver med bacon, overstrødd med tre klipp gressløk.Short ser ut som om han nettopp har mistet softisen på sine nye sko.- Av alle lunsjrettene, så er dette anbefalingen, spør han vantro.Her er i alle fall ingen jålerier. Selve omeletten består kun av egg. Ikke så mye som en sjampinjong. Ikke et eneste salatblad som tilbehør. Kun egg.- Dette kunne jeg laget raskere og bedre på min egen kjøkkenbenk for 14 kroner, sier Short surt.Longs skagenrøre smaker godt, men er kanskje i salteste laget. I tillegg er den belemret med en enorm porsjon rogn.- Tre spiseskjeer blir litt voldsomt, selv for dem som er glad i Lodderogn.Istedenfor hadde hun ønsket seg et ekstra innslag i salaten, som kunne balansere med de store mengdene majones og skalldyr. Litt reddik eller andre friske innslag i salaten ville ikke skadet.Mett på dessertMens Short vanligvis lever for hovedretten, er det Long som har duoens søte tann. Likevel er det Short som denne dagen gleder seg mest til desserten.- Jeg er fremdeles sulten. Kanskje desserten vil veie opp for den ualminnelig kjedelige omeletten, sier han med en dempet entusiasme.De bestiller is- og sorbettallerken og eplekake med vaniljeis. Samtidig fylles koppene med mørk kaffe.- Det er en stund siden sist det var mulighet til å skryte av kaffen i disse spaltene, så jeg benytter sjansen nå, sier Long, og tar en ny slurk av americanoen.Shorts traktekaffe er ikke like fantastisk, men forsvinner fort ned i løgnhalsen.Dessertene som kommer på bordet er delikat presentert. Spesielt er Shorts sorbet flott å se på.Eolekaken er pyntet med karamellsaus og bærsaus, i vel rause mengder. Konsistensen er mistenkelig myk, som om den har vært varmet i mikrobølgeovn. Men smaken er god, selv om det smaker krydderkake med eplebiter.- Stedet er jo ualminnelig hyggelig. Synd maten var litt kjedelig, sier Short.Café Skansen er et hyggelig sted for øl og en matbit. I den rekkefølgen.Long & ShortCafé Skansen Relativt ny restaurant i en bygning fra 1800-tallet på Christiania Torg i Oslo. Stor uteservering med kveldssol. Tradisjonell meny, med retter som ikke overbeviser helt.Besøkt: 23. juli 2012Terningkast: 3Sted: Raadhusgaten 32Pris lunsjretter: 112 - 246 kronerTid før maten kom: 9 minutterFØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!